Tiedä paikkasi, nainen. Niinkö?

Syyskuun 21. päivänä YK:n hyväntahdonlähettiläs Emma Watson piti puheen feminismistä ja siitä, miten f-sanaa ei olisi syytä pitää synonyymina miesvihalle. Puheellaan Watson avasi YK:n uuden HeforShe -kampanjan, jonka tarkoitus on kannustaa myös miehiä taistelemaan yhä useammin tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta. Tilaisuuden jälkeen Watsonia uhattiin hänen alastonkuviensa julkaisemisella tämän feminististen näkemysten takia.*

Mutta eipä hätää. Suomessakin hallitaan seksismin jalo laji!

Tänään Kokoomus nimitti uudeksi ympäristöministeriksi forssalaisen kansanedustajan, Kokoomuksen varapuheenjohtajan, Sanni Grahn-Laasosen. Itse olen oppinut tuntemaan Grahn-Laasosen jalat maassa olevana poliitikkona, jolla on näkemys Suomen tulevaisuuden suunnasta ja aivan ilmiömäinen kyky omaksua uusia asioita. Minusta siis varsin pätevä valinta ministeriksi. Seurasin noin kolme sekuntia YLE Uutisten Facebook-sivulla Sanni Grahn-Laasosen ministerinimityksestä kirvonnutta keskustelua ennen kuin verenpaineeni nousi kattoon. En ollut uskoa silmiäni. Kyynisenä ihmisenä minun olisi pitänyt tietenkin tietää, että koloistaan ryömii ulos sovinistimiehiä, jotka kuittaavat valinnan ulkonäköön tai seksiin liittyvänä. Mutta sen lisäksi naiset olivat siellä miesten joukossa kampittamassa naista, joka oli juuri valittu Suomen vaikutusvaltaisimpien ihmisten joukkoon.

Eivätkö nämä ihmiset, varsinkin naiset, ymmärrä, että joka kerta, kun nousee ääni, joka nimeää naisen ansioksi ulkonäön, seksin, perhesuhteet, iän tai minkä tahansa muun asiaan liittymättömän asian, se on merkki meille kaikille. Kuten Nora Ephron on sanonut, se on käsky meille kaikille palata sille paikalle, jolla naiset ovat aiemmin yhteiskunnassa olleet.

Vaikka ”won’t someone please think of the children” on maailman huonoin perustelu yhtään mihinkään, niin silti. Minkä viestin annamme pienille tytöille ja pojille, kun käymme tällaista keskustelua julkisuudessa? Ja varsinkin niille tytöille, jotka haluavat isoina olla presidenttejä, johtajia, diplomaatteja…you name it. Että pyrkikää vaan ylöspäin, mutta me kyllä lyömme teidät alas epäilyllämme ja otamme mitä rumimmalla tavalla esille ulkonäkösi, ikäsi ja henkilökohtaiset suhteesi? Minulla ei ole vielä lapsia, mutta molemmille kummitytöilleni – teini-iän kynnyksellä olevalle Rosalle ja pienenpienelle Elviiralle – olen sanonut ja tulen aina sanomaan, että heistä voi tulla mitä vain – ja että vain osaamisella, omalla haluamisella ja kovalla työllä on väliä.

Ollaan eri mieltä. Kritisoidaan. Mutta ei koskaan, koskaan, koskaan hyväksytä sitä, että naisten kohdalla menestyksessä olisi kyse ”reittä pitkin nousemisesta”, ”jalkavaimon asemasta” tai ”kyvystä lämmittää sänkyä ja käyttää suutaan”.

Lopuksi vielä sanon, että olin pettynyt siihen, miten uskomattoman hidasta toimintaa YLE Uutiset tänään sosiaalisessa mediassa osoitti. Seksistiset kommentit saivat olla paikoillaan hyvän tovin ennen kuin kukaan ylläpidosta teki mitään. Kuinkakohan monta kertaa ovat joutuneet poistamaan moisia kommentteja, kun mies on valittu korkeaan tehtävään? Niinpä.

Love, Sini

* Myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä oli viraalikampanja, joka sai feministit takajaloilleen. Kerrassaan hauska ja seksimiin mukavasti nojaava kampanja, eikö?

5 ajatusta artikkelista “Tiedä paikkasi, nainen. Niinkö?

 1. Heini sanoo:

  Näen itse tasa-arvokysymyksen uuden ympäristöministerin valinnassa vähän toisesta näkövinkkelistä. Arvostelisin kokemattoman ja ympäristöpolitiikkaa tuskin tuntevan henkilön valitsemista etenkin tässä taloudellisessa ja maailmanpoliittisessa tilanteessa ministeriksi ihan yhtä paljon, vaikka kyseessä olisi nuori kokematon mies. Mielestäni hallituksessa on jo nyt liian monia liian kevyillä meriiteillä sinne valittuja ministereitä. Minkä viestin me annamme niille syrjäytyneissä perheissä eläville tytöille ja pojille, sillä että ei ole mitään merkitystä mitä kokemusta tai pätevyyttä sinulla on kunhan olet valtaapitävien kaveri. Siitähän tässä kritiikissä on kyse, että pääministeri valitsee ministeriksi oman kaverinsa ja ”tiimiinsä kuuluvan”. Sosiaalinen tasa-arvo on se, mitä tämän päivän Suomessa tarvitaan, silllä valitettavasti syrjäytymisvaarassa on yhä useampi lapsi ja nuori yhä nopeammin eriarvoistuvassa yhteiskunnassamme. Tämän päivän politiikka on valitettavasti sitä, että valtaeliitti valitsee keskuudestaan ”kaverille kanssa” -periaatteella. Tätä kehitystä kritisoin ehdottomasti. Uuden ympäristöministerin sukupuolella minulle ei sinällään ole mitään merkitystä.

 2. Sini sanoo:

  Hyvä Heini,

  Aa, mutta katsos se onkin eri asia! Minusta tuo kritiikkisi on asiallinen, eikä ihmiseen käyvä. Minähän en kirjoittanut siitä, ettei Grahn-Laasosta saisi kritisoida, tai tätä valintaa. Kirjoitin nimenomaan seksistisestä kritiikistä, jota olen lukenut mm. YLE Uutisten sivuilta. Jos toteaa, että: ”juu, reittä pitkin tässä edettiin”, on se mielestäni asiatonta ja seksististä. Jos toteaa, kuten sinä teit, on se asiallista.

  Itse olen asiasta eri mieltä – minusta Sanni Grahn-Laasonen on tehtävään erinomainen valinta. Hän edustaa minulle monella tavalla uudenlaista tapaa tehdä politiikkaa – ei mitään ummehtunutta etujärjestöhapatusta, vaan kykyä ajatella uudella tavalla, ilman vanhojen rakenteiden puolustamista.

  Haluan huomauttaa, että harvoin puolueiden puheenjohtajat valitsee ministereiksi ihmisiä, joiden kanssa heillä olisi kana tai toinen kynittävänä. Aina kyse on omasta tiimistä ja itseään lähellä olevista ihmisistä, joihin voi luottaa. Mutta ymmärrän toki myös kritiikkisi.

  Love, Sini

 3. Sini sanoo:

  Hyvä Heini, vielä kerran,

  Jäin oikein miettimään tuota sanomaasi. ”Minkä viestin me annamme niille syrjäytyneissä perheissä eläville tytöille ja pojille, sillä että ei ole mitään merkitystä mitä kokemusta tai pätevyyttä sinulla on kunhan olet valtaapitävien kaveri.”

  Niin. Minusta politiikassa etenemisestä on kyse verkostoista. Siitä, että kykenee muodostamaan ihmissuhteita ja tutustumaan toisiin. Minusta se on sinällään hyvä viesti. Vain se, että tulet maailman parhaaksi jossain, ei vielä riitä. Sinun täytyy tutustuakin muihin.

  Jos haluamme, että aatteella, edustamallaan värillä tai poliittisella näkemyksellä (mm. siitähän näissä ”kaveri”-keskusteluissa on kyse) ei ole väliä, voimme suoraan siirtyä teknokratiaan, jossa voimme heittää demokratian ja edustuksellisuuden romukoppaan ja tyytyä siihen, että meitä johtavat maailman parhaat ja asiantuntevimmat virkamiehet.

  Ja vielä noista syrjäytymisvaarassa olevista perheistä ja niiden vesoista. Mietitäänpä politiikkaa 50 vuotta taaksepäin. Silloin asioista vasta onkin päätetty pienissä piireissä, saunoissa miesten kesken. Silti sieltä on noussut Kallion työläiskorttelista muuan Tarja Halonen. Meillä on ollut ja on useita ministereitä, jotka ovat nousseet omalla työllään politiikan huipulle.

  Näillä ajatuksin.

  Love, Sini

 4. Mies sanoo:

  Kai sä oikeasti tajuat, että sunlaisten täysimbesillien takia naisvihaa edelleen on maailmassa? Tekisi mieli kutsua sinua oksettavaksi h**raksi, mutta en viitsi alentua samaan lapselliseen ”vihataan vastakkaista sukupuolta” -paskapuheeseen kuin sinä, kylkiluu. Viimeisin twitter-sekoilusi nyt viimeistään vei kaiken uskottavuutesi. No, toivottavasti olet itse tyytyväinen.

  Love, Mies

  • Sini sanoo:

   Hyvä Mies,

   Missä olet nähnyt minun ”vihaavan vastakkaista sukupuolta”? Minä en vihaa miehiä. Hassua, että sinulle tasa-arvoisen aseman vaatiminen naisille on synonyymi miesvihalle. Kertoo ehkä enemmän niistä peloista, joita naisten aseman parantamiseen liittyy.

   Mutta kiitos palautteesta.

   Love, Sini

Kommentointi on suljettu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: