Ei painosteta lapsia hankkimaan lapsia

Olin taas repiä naamani irti tänään. THL:n tutkija Raija Klemetti – josta olen muuten kirjoittanut aiemminkin – kertoi tänä aamuna taas Aamu-TV:ssä, miten nuorille pitäisi antaa hedelmällisyyskasvatusta. Hänen mukaansa jo koululaisille – siis peruskoululaisille? – pitäisi kertoa, miten hedelmällisyys heikkenee iän myötä. Siinä vieressä sitten säesti Väestöliiton pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa, miten näille samoille koululaisille olisi hyvää opettaa myös ”parisuhdeoppia”, jossa kerrottaisiin muun muassa sitä, miten ”oikeanlainen” kumppani löytyy.

Ensinnäkin. Vaikka kaikki lapset ja nuoret eivät olisikaan tietoisia siitä, että hedelmällisyys laskee iän myötä, ei ongelman ydin mielestäni ole lainkaan siinä. Ongelman ydin on siinä, että meillä edelleen ylläpidetään rakenteita, jotka kannustavat hankkimaan lapset myöhemmin.

Toiseksi. On aivan törkeää painostusta, erityisesti tyttöjen ja nuorten naisten painostusta, jankata hedelmällisyyden laskemisesta iän myötä. Kyllä me olemme siitä suhteellisen tietoisia, kiitos vain. Mutta mikä on vaihtoehto? Pitäisikö meidän lopettaa koulumme kesken? Laittaa lastenhankinta uran edelle? Ottaa ”hittiä tiimin puolesta” ja synnyttää synnyttämästä päästyämme vain, jotta suomalaisia syntyisi aiempaa enemmän?

Kolmanneksi. Mikä on ”oikeanlainen kumppani”? Ja mihin ”oikeanlaista kumppania” tarvitaan? Keskusteluyhteydestä voisi päätellä, että parisuhteen funktio olisi ensisijaisesti lasten hankkiminen, ja se taas tekee tästä koko keskustelusta aivan uskomattoman heteronormatiivisen, koska Suomessa samaa sukupuolta olevien parien ei vielä ole mahdollista kovinkaan vaivattomasti perhettä perustaa. Minusta ”oikeanlainen kumppani” on ihminen, jonka kanssa voi olla oma itsensä. Joka tukee tavoittelemaan itselleen tärkeitä asioita. Jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut tulematta vähätellyksi. Jos siinä sivussa on niin onnekas, että upean parisuhteen sivutuotteena syntyy lapsia, niin mahtavaa! Mutta ei. Suomalaisnuorten ja -aikuisten parisuhteiden tarkoitus ei ole syntyvyyden boostaaminen.

Neljänneksi. Annetaanko lasten olla lapsia? Nuorten nuoria? Annettaisiinko heidän elää omia unelmiaan varten? Saavuttaa niitä asioita, joita he haluavat saavuttaa? Lapsettomuus, joka ei ole lähtöisin omasta valinnasta, on aina surullinen asia. Mutta silti en soisi oman 15-vuotiaani tulevaisuudessa pohtivan elämäänsä lisääntymisen, vaan omien haaveiden kannalta. Ja jos hän ei haluaisi lapsia – mikä muuten saattaa olla ihan todellinen syy sille, miksi lapsia ei hankita – niin sekin olisi ihan ok. Ainakaan minulle ei tulisi mieleenkään soimata häntä siitä, ettei hän tule ajatelleeksi Suomen syntyvyyttä.

Love, Sini

7 ajatusta artikkelista “Ei painosteta lapsia hankkimaan lapsia

 1. Möykky sanoo:

  ”Lapsettomuus on aina surullinen asia, erityisesti jos se ei ole oma valinta.” Nice. Ei painosteta, mitä nyt vain ykskantaan todetaan ”surulliseksi”, paljon epäsuorempaa siten. Kierompaa ja kieroutuneempaa myös. Menen jatkamaan itse valitsemaani, ilmeisesti kohtalaisen surullista elämää.

  • Sini Korpinen sanoo:

   Hyvä Möykky,

   Tarkoitan tätä: Kun lapsettomuus ei ole oma valinta, se aiheuttaa inhimillistä kärsimystä. Jos on itse valinnut lapsettomuuden, se tuskin sitä tekee.

   Lause on huonosti muotoiltu, pahoittelen. Sen pitäisi kuulua niin, että: ”Lapsettomuus, joka ei ole lähtöisin ihmisen omasta valinnasta, on aina surullinen asia.” Korjaan tämän. En tosiaan tarkoittanut asiaa ihan niin, kuin sen olit tulkinnut – my bad.

   Love, Sini

   • pentti peräreikä sanoo:

    En tosiaan tarkoittanut asiaa ihan niin, kuin sen olin kirjoittanut.* Korjasin vain.

    Nyt kun näitä sun tekstejä lukenut niin pakko sanoa, että harvoin törmää näin katkeraan ja todellisuudentajuttomaan ulinaan.

 2. Sini sanoo:

  Hyvä pentti peräreikä,

  Kiitos palautteestasi.

  Love, Sini

 3. Ilkka Hirvi sanoo:

  Hieno kirjoitus, Sini!

  Syntyvyys on maailmassa aivan liian korkea ja Suomessakin on kansalaisia enemmän kuin työpaikkoja, ja nykysyntyvyydelläkään tällä työllisyyskehityksellä ei hamassa tulevaisuudessakaan synny työvoimapulaa; työpaikat vähenevät nopeammin kuin väestö.

  Toisaalta olemme 50 vuotta sittenkin pärjänneet aivan hyvin paljon vähemällä väestöllä, joten ”lapsien tekemisen vähyydestä” en todellakaan olisi huolissani, päinvastoin.

  Sen sijaan ”vähäisten” lastemme tulevaisuuden kehitykseen vaikuttava hyvinvointi on sitäkin huolestuttavammin retuperällä mm. erilaisten terveys- ja sosiaalipalvelujen karsintojen, sekä koulutuksen epäkohtien myötä.

  Siispä kiitos Sini, että otit asian esille, eiköhän meidän pitäisi lapsien suhteen alkaa panostamaan määrän sijasta laatuun! 🙂

 4. rok sanoo:

  ”Toiseksi. On aivan törkeää painostusta, erityisesti tyttöjen ja nuorten naisten painostusta, jankata hedelmällisyyden laskemisesta iän myötä.”

  Faktojen kertominen on painostusta?

  No okei ehdotettu hedelmällisyyskasvatus on aivan turhaa resurssien tuhlaamista. Sitä voidaan antaa ja annetaankin jo Biologian ja Terveystiedon kursseilla.. tähän mitään uutta bullshittiä enää tarvita.

  • Sini sanoo:

   Hyvä rok,

   Kiitos aktiivisesta kommentoinnistasi blogissani!

   Olen jutellut tästä asiasta muuan gynekologin kanssa – oletan, että sinä et ole niin tehnyt – ja hän itse asiassa totesi, että oikeastaan hedelmällisyydessä ikää suurempi tekijä on kuukautiskierron säännöllisyys. Eli ennen ikää tulee monet muut tekijät, kuten em. asia ja esimerkiksi painon vaikutus. Näin siis asiantuntijan mukaan.

   Tästä(kin) syystä näen tätä jankkausta tärkeämpänä sen, että tytöt ja naiset – aivan kuten pojat ja miehet – tavoittelevat ensisijaisesti niitä asioita, jotka tekevät heidät onnelliseksi. Lapsia ei pitäisi alkaa hankkia aikaisemmin vain siksi, että se on jotenkin helpompaa jossain vaiheessa. Lapset pitäisi mielestäni hankkia silloin, kun siihen ollaan valmiita.

   Love, Sini

Kommentointi on suljettu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: