Pidetään huolta myös pojistamme

Helsinkiläinen vihreä kaupunginvaltuutettu Emma Kari kirjoitti ansiokkaasti omaan blogiinsa siitä, miksi kannattaa rokottaa lapset. Hänen blogitekstinsä taustalla lienee viime päivinä käyty keskustelu HPV-rokotteen turvallisuudesta. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti siis tänä vuonna 2013 ottaa HPV-rokotteen kansalliseen rokoteohjelmaan. HPV:lla (human papilloomavirus) on alatyyppejä, jotka aiheuttavat muun muassa kondyloomaa, syyliä sekä kohdunkaulansyöpää. Rokote on suunniteltu suojelemaan vastaanottajaa suurimmalta osalta noita sairauksia. Rokotukset, jotka koskettavat vain tyttöjä, alkavat marraskuussa 2013. Mutta kritiikkiä on tosiaan satanut. Muuan iltapäivälehti kun äärimmäisen vastuullisesti uutisoi erään muutenkin rokotevastaisen lääkärin houruiset näkemykset papilloomarokotuksen vaarallisuudesta.

Itse olen ollut iloinen tämän rokotteen saamisesta rokotusohjelmaan (vaikka todettakoon, että vuosia sitten suhtauduin tähän hieman skeptisesti), mutta heräsi minulla kyllä myös kysymys siitä, miksi tämä koskettaa vain tyttöjä. Vaikka ilman muuta on niin, että Karin sanojen mukaan meidän on pidettävä tytöistämme huolta, on papilloomavirusten alatyyppien todettu aiheuttavan syöpää myös miehillä. On arvioitu, että papilloomavirus on taustalla noin 5 prosentissa miesten syöpiä. Vertailun vuoksi: Naisten syövistä papilloomavirus on 10 prosentin taustalla.

Olisi tasa-arvoteko rokottaa myös pojat. Osittain toki siksi, että myös homomiehet saisivat suojan. Mutta myös siksi, että tytötkin tulisivat entistä paremmin suojelluksi – tuo papilloomarokote kun ei muidenkaan rokotteiden tavoin ole pakollinen. Kustannuskysymys tämän ei pitäisi olla. Tyttöjen koko ikäluokan rokottamisen on arvioitu maksavat 2 miljoonaa euroa. Poikien ottaminen osaksi rokotusohjelmaa tuplaisi kustannukset – jotka eivät silti ole suuria verrattuna esimerkiksi kohdunkaulansyövän seulontoihin, joiden vuosittaiset kustannukset ovat 40 miljoonan euron luokkaa.

Kyllä. Suojellaan tyttöjämme. Mutta pidetään huolta myös pojistamme.

Love, Sini

Mainokset
Mainokset
%d bloggers like this: