Alles klar!

Rakas hallitus,

Tosi ihanaa, että päätitte nostaa oppivelvollisuusikää seitsemääntoista ikävuoteen! Tulen tosi onnelliseksi siitä, että kun oppivelvollisuusiän noston jälkeen jengi menee lukioon, ne saa ilmaiset ensimmäisen vuoden oppimateriaalit. Luokaton lukio on siitä mahtava juttu, että sitä voi ladata maksimimäärän kursseja – just niitä kalliita, joiden materiaalimaksut ovat suurimmat – ensimmäiselle vuodelle. Valtio maksaa!

Kivaa on myös se, että kunta järjestää jatkossa koulukyydit. Kun niitä lukioitahan ei ole joka kunnassa. Ja jos nuoren on pakko mennä kouluun, kunnan on pakko järjestää kyydit. Vai perustetaanko nyt toisen asteen oppilaitos jokaiseen kuntaan? Vai eikö saakaan enää valita, kumpaan oppilaitokseen menee vaan mennään siihen, mikä kunnasta löytyy? Entä jos opiskelupaikan perässä on pakko muuttaa? Silloin varmastikin pääsee kivaan kunnan ylläpitämään asuntolaan, tai saa ainakin kunnon asumislisää Kelalta myös alaikäisenä.

Valvonta varmasti hoituu myös sujuvasti, ja kaikki ovat miettineet, mitkä pakotteet, sanktiot tai kannustimet on käytössä toisen asteen opiskelua aloittelevien kanssa. Ja tukipalvelut myös, koska nythän hoidetaan pakolla sitä ryhmää, joka yhteiskunnan ulkopuolisia ovat – juuri toisen asteen koulutuksen keskeyttävät. Kuka sitä ryhmää estää keskeyttämästä nykyiseen malliin sen jälkeen, kun jengi täyttää 17 vuotta?

Mä en ole huolissani näistä lisääntyvistä kustannuksista, koska hallitus, ja erityisesti tätä jo pidempään vaatineet demarit ovat varmasti miettineet täysin loppuun asti tämän uudistuksen taloudelliset ja pedagogiset vaikutukset. Ja siis lukiokoulutuksellahan menee muutenkin niin hyvin, kun siihen kohdistuu kuitenkin vuosina 2014-2015 vain noin 37 miljoonan euron säästöt, indeksien jäädyttämisestä nyt puhumattakaan. Eipähän tartte kenenkään miettiä isoa repertuaaria valinnaisia kursseja, kun pedagogisiin sisältöihin varattuja rahoja voidaan käyttää noiden aiemmin mainittujen kulujen maksamiseen.

Fokus on nyt siirretty koulutuksen kehittämisestä ja erityisen tuen tarpeen olevien nuorten ohjaamisesta lakiin, jonka ajatellaan tekevän kaiken autuaaksi. Pakko. Se takaa tasa-arvon.

KTHXBAI!

Love, Sini

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Alles klar!

 1. Tarkoittaako tämä oppivelvollisuusiän nostaminen muka ihan oikeasti sitä, että lukion kahden ensimmäisen vuoden kirjat ovat ilmaisia? Minä jotenkin käsitin niin, että oppivelvollisuusiän noston myötä voitaisiin pakottaa käymään peruskoulu loppuun, vaikka ikäraja tulisi muuten täyteen.

 2. Sini sanoo:

  Hyvä Ossi,

  Oppivelvollisuusikä on jo nyt peruskoulussa 17 vuotta. Jatkossa ei siis riitä, että suoritat peruskoulun, vaan on myös hakeuduttava jatkokoulutukseen.

  Ilman muuta on niin, että jos lailla pakotetaan, siitä koituvia kustannuksia kompensoidaan myös.

  Love, Sini

 3. Joni Hatanmaa sanoo:

  Oppivelvollisuulaki 7 luku 25 §: Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut 10 vuotta.

  Luen tätä pykälää niin, että nykyään oppivelvollisuus päättyy kun lapsi täyttää 17 vuotta (7+10). Viimeinen ikävuosi oppivelvollisena on siis 16. Rakennepoliittisen ohjelman mukaan nostetaan oppivelvollisuusikä 17 vuoteen, mitä luen siten, että 17-vuotias joutuu olemaan koulun penkillä, jos oppivelvollisuus ei ole päättynyt siihen, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu. Toisin sanoen peruskoulun reputtaneen ei tarvitse olla koulussa enää 18-vuotta täyttäneenä.

  Minä olen tässä Ossin kanssa samassa käsityksessä. Rakennepoliittisessa ohjelmassa ei sanota, että pykälää muutettaisiin niin, että oppivelvollisuus pysyy peruskoulun päättämisestä huolimatta.

  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628#L7P25

 4. Juha Makkonen sanoo:

  Ossi ja Joni: Demariopetusministerien (alla) käsitys asiasta on erilainen. Eli Sini on varmasti oikeilla jäljillä povatessaan lisäkustannuksia.

  Pakko. Se takaa tasa-arvon.
  Mainio mantra kuvaamaan nyt tehtyjä päätöksiä.
  Kotihoidontukea uudistetaan juuri samalla filosofialla. Ei näy kokoomuslainen mahdollisuuksien tasa-arvo, joten lienevät päätetyistä asioista niitä, joista tehtiin vasemmistolle mieluisa kompromissi.

  ”Oppivelvollisuuden pidennys varmistaa heidän (Gustafsson ja Kiuru) mukaansa, että kaikki nuoret jatkavat perusasteen jälkeisessä koulutuksessa.

  –Tämä on merkittävä askel, koska nykyisin Suomessa jää joka vuosi tuhansia perusasteen päättäneitä nuoria vaille toisen asteen koulutuspaikkaa, Kiuru kommentoi.

  –Oppivelvollisuuden nostaminen vuodella toimii näin eräänlaisena siltana peruskoulun ja toisen asteen eli lukion ja ammattiin opiskelun välillä. Tämä silta kantaa nuoret yli sen jyrkän kuilun, jonne nyt tuhansia nuoria vuosittain tippui pois näkyvistä, Gustafsson kommentoi.”

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/61917-jattimuutos-16-vuotiaille-koulu-jatkuu-pakolla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: