Kulttuurieroja

Kokoomuksen puoluekokous pidettiin viime viikonloppuna Rovaniemellä. Maan tapa on tuntunut joillakin olevan jälkipyykin peseminen sosiaalisessa mediassa, ja mikäpä siinä. Sanon siis muutaman sanan minäkin.

Henri Heikkinen tilittää omassa blogissaan, miten yhtenäisyys on Kokoomukselle tärkeintä, eikä tilaa eriäville mielipiteille ole. Wille Rydman avautuu statuksissaan, miten Kokoomuksen linja on huono ja kaukana niistä ajoista, kun tasavallan presidentti Niinistö johti puoluetta. No toki, on ehkä syytä myös muistaa, ettei puolueen kannatus tuolloin ollut mitenkään nykyistä parempi. Huvittavaa on, että edellä mainitut muutamien muiden viime viikonlopun tyytymättömien ohella ovat olleet niitä, jotka ovat varmistaneet, ettei Kokoomuksen Nuorten Liitossa ole sijaa muunlaiselle ajattelulle kuin heidän omalleen. Tästä nyt olen jaanannut ennenkin.

Olen pohtinut omia KNL-aikojani jälkikäteen aika paljonkin, ja olen tullut siihen lopputulokseen, että taktiikkani oli täysin väärä. Vähänpä osasin aavistaa, että keskeiseksi eroksi tulevaisuudessa ns. ”konservatiivien” ja ”liberaalien” (oman elämänsä pilkusta pitävät jättäkööt näihin termeihin tarttumisen toiseen kertaan) ei nousisi suhtautuminen homoihin tai maahanmuuttajiin tai isänmaallisuuteen, vaan toimintakulttuuri. Olisi pitänyt jättää keskustelu edellä mainituista asiakysymyksistä sinänsä vähemmälle ja pyrkiä taistelemaan terveen keskustelukulttuurin puolesta. Yhtenäisyyden puolesta. Samassa veneessä olemisen tunteen puolesta. Hyvien ja arvokkaiden käytöstapojen puolesta.

Pystyn samaistumaan siihen turhautumiseen, mitä heikkiset, häkkäset ja rydmanit puolueen linjasta kokevat. Tiedän kyllä, miltä se tuntuu, kun oma viiteyhteisö ei toimi juuri omien arvojen mukaan. Mutta olen heidän toimintatavoistaan täysin eri mieltä. Itseisarvo ei voi olla se, että kaikki erimielisyydet pyritään selvittämään mahdollisimman repivällä tavalla vastustajia murskaten. Henkilökohtaisuuksiin mennen. Väärää tietoa levittäen. Eri järjestöjä kaapaten ja eri tavalla ajattelevia toimijoita karkottaen.

Yhtenäisyys on tärkeä arvo. Se merkitsee minulle sitä, että myös kompromisseja pystytään tekemään. Se merkitsee myös vahvuutta suhteessa kilpailijoihin, jotka riitelevät julkisuudessa rajustikin. Kyllä minä ihailin nuorten demarien toimintaa ja yhtenäisyyttä heidän omassa puoluekokouksessaan – sillä he saivat aikaiseksi haluamansa muutoksen siemenen puolueen linjaan ja henkilövalintoihin. Vaikka KNL sinänsä neuvottelikin järjestönä nyt vaikkapa henkilövalinnoista, ei samankaltaisesta yhtenäisyydestä nuorten kokoomuslaisten kesken voida edes vihjata.

Ja lopuksi sanottakoon vielä, että mitä puolueen linjaan tulee, niin kauan kuin Rydman ja Heikkinen muiden muassa ovat siitä eri mieltä, tiedän olevani kaltaisteni joukossa.

Love, Sini

Mainokset

12 ajatusta artikkelista “Kulttuurieroja

 1. Aivan. Vaikkakaan oma aikakauteni Kokoomusnuorissa ei kestänyt kuin sen vuoden (sen jälkeen siiryin Tuhatkuntaan) niin sivusta seuratessani toiminta on muuttunut selvästi.
  Tottakai nuorisoliiton toiminta on aina ollut pientä hapuilua, ylivietyä räväkkyyttä ja keskittymistä pikkuseikkoihin, mutta toiminta on aina näyttänyt siltä, että kaikki ovat olleet osallisia ja kaikki tälläinen toiminta tuotti kokonaisuuteen lisäarvoa.

  Nykyistä toimintaa seuratessa toiminta on näyttäytynyt enemmänkin veren maku suussa tehdyltä touhulta jotta tiettyjen tahojen tavoitteet saataisiin tehtyä sen hinnasta välittämättä. Puoluekokouksessa nähdyt marttyyrikottien vetämiset, vastakkainasettelujen luominen ja väitteet pelin epärehellisyydestä(ilman yhtään todistetta) eivät ainakaan uusille toimijoille antaneet hyvää pohjaa rakentaa ”uraansa” kokoomustoiminnassa. En ole tosin nähnyt nuorilta tässäkään kokouksessa yhtään aloitetta joka olisi koskenut nuorten asioita ja se on mielenkiintoista sekin.

  Näyttäisi siltä, että nuortenliitto on periaatteessa täyttynyt henkilöistä (ainakin johtotasolla) joiden ainoa tavoite on muuttaa puolueen linjaa ”oikeammalle” (joka on toki oikeutettua demokratiassa,) mutta se tapahtuu enemmänkin sellaisilla tavoitteilla kuin puolueen johtohenkilöiden arvovallan vähentämisellä ja yleensäkin toiminnan kampittamisella. Ts. nuortenliitto on muuttunut räväkästä (joskus vastaantoimivasta) nuorekkaasta lisäarvon tuojasta pelkäksi kampittavaksi ei-toimijaksi jonka ainoat näkökannat ovat keskittyneet pääsääntöisesti talouskysymysten ympärille. Tällä ne laaajat nuorisomassat saadaan liikkeelle jou!

 2. Minä en ollut nuorissa kuin reilun vuoden tai puolitoista, saman verran jotakuinkin kuin Jounikin. En huomannut silloin enkä nykyäänkään mitään erityisen rakentavaa keskustelukulttuuria kuin paikallistasolla. Ne jotka ovat ns. liberaaleja eivät suhtautumiseltaan tunnu olevan lainkaan sen kummempia kuin mistä he ns. konservatiiveja syyttävät ja sama kääntäen. Jostain syystä yhteisymmärryksen hakemisen tilalle on tullut valitettavia jakolinjoja joiden poikki joustaminen missään asiassa on yhä hankalampaa, koska saman tien se puolisko joka kokee tontilleen liukuneen kannattajia yhtään minkään kysymyksen suhteen, on samantien hieromassa toisen osapuolen naamaan sitä kuinka ”suuri osa” olisikin lopulta heidän kannallaan. Erityisen hermoja pingottavan tästä asetelmasta tekee se, että pisteitä tauluun ladotaan yksittäiskysymysten perusteella, mikä taas on täysin älytöntä ja osoittaa ainoastaan sen että olemme kadottamassa vähitellen kokoomuslaisuuden vahvimman perinnön eli eri suuntausten sovinnollisen rinnakkaiselon. Kuitenkin jo koko liikkeen synty rakentui historiallisesti sille että kahta eri pääsuuntausta edustavat (tuonaikaisessa katsannossa) oikeistolaiset liikkeet sulautuivat yhteen jolloin niiden painoarvo oli suurempi ja kuitenkin suuri maali yhteinen.

  Mitä olen puolueaikanani selaillut historiaamme, niin yksittäiskysymyksistä riitely keskenään tiukoinkin sanankääntein, mutta kuitenkin hyvässä hengessä on ollut irrottamaton osa puolueen sisäistä kulttuuria ja toiminut hmmm…sanotaan nyt vaikka että ”eräitä” muita liikkeitä houkuttelevampana vaihtoehtona monille aatteellista kotia etsiville. Siksi kahtiajakoa ei ole luontevaakaan ruokkia ylimielisyydellä tai korostamalla useinkin niukkojen enemmistöjen voittoja, koska se juuri asettaa vaakalaudalle sen terveen ristivedon jonka luomia sisäisiä jännitteitä olemme liikkeenä osanneet erinomaisesti hyödyntää. Se ON täysin poikkeuksellista, sillä vastaavanlainen ilmiö monissa muissa puolueissa tukahdutetaan näkymästä ainakin ulospäin ja se tuntuu olevan pidemmän päälle kovin mahdotonta sietää. Meillä on aina ollut toisin. Siitä olisi hyvä pitää kiinni.

 3. exknl sanoo:

  Kiitos Sini että jaksat kirjoittaa näitä blogeja! Niin harva viitsii ja uskaltaa kirjottaa KNL:n nykysekoiluja vastaan, koska seurauksena on usein henkilökohtaisuuksiin menevä paskamyrsky.

  KNL:n linja on todella tekopyhä. Ensin liitosta hiillostetaan liberaalit ulos (kuten aiemmassa blogipostauksessasi hyvin kuvasit) ja kriitikot hiljennetään vetoamalla demokratiaan ja enemmistön tahtoon. Retorisesti vastapuoli hiljennettiin asettamalla vastakkain demokratia (konservatiivien voitto enemmistön äänillä) ja totalitaristinen sosialismi.

  Nyt puoluekokouksen jälkeen argumentit olivatkin tyystin erilaiset. KNL hävisi demokraattisissa äänestyksissä. Pakkoruotsin poistamista vastusti noin 3/4 kokousväestä ja Henna Virkkunen sai kokoukselta selvän tuen KNL:n myyräntyöstä huolimatta. Vaan enää ei demokratia kelvannut kun se ei edesauttanut omia mielipiteitä.

  Typerää oli itku Kataisen ja puoluejohdon lobbauksestakin. Mitä ihmeellistä on siinä, että puoluejohto koettaa varmistaa linjaansa? Samalla tavalla KNL:n johto on varmistellut konservatiivilinjan jatkuvuutta Rydmanin valtaannoususta lähtien. Ei Häkkästä tai muuta liittohallitusta aivan sattuman kautta valittu..

  Eniten KNL:ssä vituttaa toimintakulttuuri. Puolueen sisällä saa olla eri mieltä vapaasti, se takaa puolueen toiminnan, kehityksen ja jatkuvuuden. Ongelma on se miten toisinajattelu tuodaan esiin ja miten sitä käytetään. Ensin vedotaan demokratiaan, mutta kun demokratian avulla ei saada omia tavoitteita läpi juostaan itkemään medialle. Kyse on eräänlaisesta kiristyksestä, jossa uhkaillaan puolueen imagon pilaamisella ellei KNL saa haluamaansa läpi.

  Nykyinen KNL on tekopyhyyden ilmentymä. Uskomatonta että Suomen suurin poliittinen nuorisojärjestö tanssii edelleen Rydmanin pillin mukaan!

 4. Juha Makkonen sanoo:

  Kovin monet kertovat sellaisesta, josta eivät oikeastaan tiedä. Hyvähän se on, että kiinnostaa, mutta paljon jää mielikuvien varaan. Ihmettelen kuinka moni tuntuu tietävän totuuden asioista kun se ei ole minullekaan niin selvää, vaikka vuosia on enemmän ja kaikki toiminnan tasot on läpikäyty.

  Koko ns. liberaalisiiven toiminta on omana aikanani tapahtunut yksittäisten edushenkilöiden kautta. Tämä toiminta on ollut ilmeisen huonosti organisoitua. En muista omalta kohdaltani niin piirin pj:na kuin liittohallituksen jäsenenä yhtään henkilö- tai asiakysymystä, jossa minuun olisi oltu ”toiselta puolen” vakavammin yhteydessä.

  On tultu suurella innolla liittokokouksen puhujanpönttöön ja odotettu ymmärrystä. Henkilövalinnoista on neuvoteltu, mutta sopimukseen asti ei ole päästy kun luottamusta ei ole ollut. Jos perjantaina on yksi nimi, niin sunnuntaina on ollut viimeistään toinen, ellei jo viikonlopun kolmas tarjokas samalle paikalle. Ei ole mitään sopimista jos vastapuoli ei tiedä mitä haluaa ja on valmis vetämään oman ehdokkaansa kölin alta.

  Kun maakuntaväelle on ollut selvää mitä kulloinkin tavoitellaan, homma on moniäänistä ja musta ei muutu valkoiseksi yhdessä yössä, ei ole ihme, että viime vuosina hallitukset ja toiminta on näyttänyt kovin yksipuoliselta.
  En tiedä minkälaisia pelejä muissa piireissä on pelattu, mutta liittotasolla pelkkä tavanomainen toiminta on riittänyt erottumiseen puuhastelusta.

  Luullakseni paremman tiedon puutteeseen perustuvat nuo puheet Rydmanin mielihalujen mukaan toimimisesta. Ainakin maakuntaväki on ottanut osaa päätöksentekoon laajalla rintamalla ja eipä tule liittotason toiminnasta mieleen tilannetta missä puheenjohtajat eivät olisi halutessaan olleet informoituja omiensa tekemisistä. On ollut yhtenäisyyttä ja neuvotteluhalua.
  Liberaaliväen tansseista minulla ei ole tarkempaa tietoa. Ei ole tullut tanssiinkutsuja.

 5. emminuorgam sanoo:

  Mä tykkään exknl:n kommentista.

 6. Teresa P. sanoo:

  KNL on minun kotini, vaikka se on useastikin aiheuttanut ikäviä vatsanväänteitä kohelluksellaan. Mutta sitenhän se kotikasvatus mitataan (ja pliis, ei puututa nyt tohon kasvatus-termiin)! Aina ei voi olla tyytyväinen siihen, miten toimitaan, mutta kodin sisältä siihen toimintakulttuuriin voi vaikuttaa. Siksi KNL on edelleenkin minun kotini ja koen, että kuluneen vuoden aikana olen saanut aidosti ääneni kuuluviin. Eli heti, kun työsuhde loppui. 😉

  KNL on kasvanut ja elänyt viime vuodet Rydmanin ja sittemmin Häkkäsen johdolla huikeisiin mittasuhteisiin. Mikä poliittinen nuorisojärjestö on esimerkiksi omassa puoluekokouksessaan saanut yhtä paljon mediatilaa? Toimintamme puoluekokouksessa oli yhtenäistä ja, vaikka seuraavaa sanaa vihaankin, voimaannuttavaa. En ole koskaan ollut yhtä ylpeä kokoomusnuori, kuin nyt olen.

  Sitä, miten joskus on KNL:ssa toimittu, en valitettavasti enää näe, jotta voisin olla kritisoimatta tekstiäsi. Sitä vaatimaasi keskustelukulttuuria ollaan viemessä paraikaa avoimempaan suuntaan, jotta kaikki voisivat olla tyytyväisiä toimintakulttuuriin eikä tätä likapyykkiä tarvitsisi käydä sosiaalisessa mediassa entisten ja nykyisten kokoomusnuorten välillä.

  KNL kuitenkin kuuluu osaksi kokoomusta ja siksi kokoomusnuorilla onkin oikeus vaatia demokraattisempaa toimintaa. Se, miten KNL:ssa toimitaan, on jäsentensä oma asia.

  Ystävällisin terveisin

  Teresa

  PS. Mekin saimme aikaiseksi haluamamme muutoksen siemenen puolueen linjoihin ja henkilövalintoihin, ja kyllä vaan siinä kohden voidaan puhua kokoomuslaisten nuorten yhtenäisyydestä!

  • Sini sanoo:

   Hyvä Teresa,

   KNL ei ole kasvanut järjestönä juurikaan. Mitä tulee näkyvyyteen, niin toki. Kyllä asialleen omistautunut puheenjohtaja aina saa näkyvyyttä mediassakin paremmin kuin omistautumaton. Mutta ollaanpa nyt rehellisiä – eivät ne huomion hakemiset aina mitenkään asiallisia olleet. Any publicity is not good publicity.

   Tiedän, että esimerkiksi viime vuotisessa KNL:n liittokokouksessa tilanne ei erilaisten mielipiteiden sallimisen ja kunnioittamisen osalta ollut vielä yhtään sen parempi kuin vuosi sitä ennenkään. Jään odottamaan sitä, että Häkkänen saa aikaiseksi jotain todellisia uudistuksia. Nähtäväksi jää. Myöskin höpötys siitä, että KNL:n liittokokous linjaisi aidosti KNL:n linjaa, voidaan unohtaa. Vai miksi muuten liittokokouksen päätös Allianssin jäsenyydestä myös vuonna 2012 olisi poljettu liittohallituksessa, jossa Saul Schubakin mukaan oli ”konsensus” tästä asiasta?

   Kyllä, KNL on osa Kokoomusta, ja siten saa olla mukana vaikuttamassa puolueen linjaan. Mutta kyllä nyt on myös niin, että en ihan täysin ymmärrä, mitä tarkoitat ”demokraattisemmalla toiminnalla”. Sitä, että äänestystulos ratkaisisi? Koska niinhän se tekikin. Tulos ei vaan ollut sellainen kuin KNL olisi halunnut. Ja joskus demokratiassa käy niin.

   Lopuksi totean vielä, että se ei ollut KNL, joka aikaansai muutoksen puolueen puheenjohtajistossa. Sen sijaan kyse oli joidenkin piirien tekemästä yhteistyöstä. Ja mitä tulee KNL:n aloitteiden hyväksymiseen, niin ihan samalla tavalla siellä kyllä menestyi muidenkin aloitteet. Joskus demokratiassa käy nimittäin myös niin, että puoluekokous on eri mieltä puoluehallituksen kanssa. Sucks, but it’s true. Ja näetkö minua nyt kiukuttelemassa yhteisöveron poistamisen vaatimisen vuoksi?

   Love, Sini

   • Teresa P. sanoo:

    Peruuttamalla ei pääse eteenpäin, niinhän se meni. Siksi olisikin mieluista, ettei vanhoista, minunkin mielestäni paikoitellen kyseenalaisista päätöksistä ei tässä kohti purnattaisi. KNL on viime syksystä ottanut suuria kehitysaskelia, mutta tämä onkin vain minun mielipiteeni.

    Mitä tulee varsinaiseen puoluekokouspurnaukseen, parasta olisi jatkossa pelata aitoa ja hyvää joukkuepeliä. Sellaista on peli, jossa pelataan yhteen maaliin, vaikkei jokaisen naama miellyttäisikään. Viime viikonloppuna joukkueen johtajat pelasivat omiensa kanssa, ja ne, jotka eivät joukkueessa ole mieluisimpia, syrjäytettiin. Tämä voi johtaa siihen, miten KNL:ssa, valitettavasti, on käynyt. Osa on vaihtanut joukkuetta. Sitä en soisi emopuolueen kohtaloksi. Kyseessä on kuitenkin puolue, eikä sen sisällä toimiva nuorten liitto.

    Onneksi Kokoomusnuorissa katsotaan tulevaisuuteen ja opitaan virheistä. Näin toivon toteutuvan myös Lahdessa kahden vuoden päästä vanhempien puoluetoimijoiden osalta.

    Terveisin

    Teresa, kokoomusnuori

 7. jarkko sanoo:

  ”KNL on kasvanut ja elänyt viime vuodet Rydmanin ja sittemmin Häkkäsen johdolla huikeisiin mittasuhteisiin. Mikä poliittinen nuorisojärjestö on esimerkiksi omassa puoluekokouksessaan saanut yhtä paljon mediatilaa?”

  Teresa P. hyvä, huomio ei ole aina hyvä asia. Ihminen joka hieroo paskaa naamaansa ja juoksee ympäri Helsinkiä saa varmasti huomiota. KNL:n mediahuoraus on ollut pitkälti juuri tällaista, paskan hieromista omaan ja puolueen naamaan. Rydman ja Häkkänen ovat olleet kuin Johanna Tukiainen maailmassa täynnä Seiskan toimittajia. Etenkin Rydmanin todellisuudentaju on aiheuttanut puolueessa myötähäpeää ja kakomista.

  KNL ei myöskään ole ”kasvanut huikeisiin mittasuhteisiin”. Puolueaktiivit kyllä tietävät mikä ikäluokka on Kokoomukselle galluppien mukaan vaikein. Samat puolueaktiivit tietävät miksi.

  ”Sitä, miten joskus on KNL:ssa toimittu, en valitettavasti enää näe, jotta voisin olla kritisoimatta tekstiäsi. Sitä vaatimaasi keskustelukulttuuria ollaan viemessä paraikaa avoimempaan suuntaan, jotta kaikki voisivat olla tyytyväisiä toimintakulttuuriin eikä tätä likapyykkiä tarvitsisi käydä sosiaalisessa mediassa entisten ja nykyisten kokoomusnuorten välillä.”

  KNL voisi miettiä kokonaisvaltaisesti miten sosiaalisessa mediassa kannattaa toimia. Ei ole järkevää haukkua puoluetta paskaksi jos ei saa kaikkea haluamaansa läpi. Eri mieltä saa puolueen sisällä olla, mutta kannattaa tarkkaan miettiä kuinka pahaa oloaan purkaa. Rakentavaa kritiikkiä voi antaa monella tavalla, mutta medialle itkeminen ei ole yksi niistä tavoista.

  ”KNL kuitenkin kuuluu osaksi kokoomusta ja siksi kokoomusnuorilla onkin oikeus vaatia demokraattisempaa toimintaa. Se, miten KNL:ssa toimitaan, on jäsentensä oma asia.”

  KNL:n näkemys demokraattisuudesta on ilmeisesti yhtäkuin KNL:n linjan läpivieminen. Kokoomuksella on velvoite toimia demokraattisesti ja niin se on toiminutkin. KNL:ltä odottaisin suoraselkäistä toimimista ja tappion kestämistä kuin ”mies”. Itkun tihrustaminen on turhaa, kun puoluekokous demokraattisesti vesittää KNL:n aloitteita. Kaksinaamaista kritisoida puoluetta toiminnasta, johon KNL:n toiminta perustuu.

 8. Ex-KNL sanoo:

  Kiitos Sini blogistasi! Itsekin aikanaan olin kokoomusnuorissa ja näin monenmoista räväkkyyttä. Tuli varmasti myös tehtyä henkilökohtaisesti ylilyöntejä, vaadittua joskus puolueelta ”oikeistolaisempaa” tai muuten vain räväkämpää politiikkaa. Kokoomusnuorten nykyinen esiintyminen sosiaalisessa mediassa ja muualla mediassa on kuitenkin kauempaa katsoen lähinnä pelottavaa. He hokevat lähinnä vain paria teesiä jossa ”valtio ja verot on vihollisesi” vailla minkäänlaista inhimillisyyden häivää(?). Mitäköhän kokoomusnuoret esittäisivät sitten kun kaikki verot on leikattu? Aivan. Kovin tyhjältä tuntuu. Ovatkohan kokoomusnuoret muutenkaan kiinnittäneet huomiota yhteiskunnassa ympärillä tapahtuneisiin muutoksiin, nuorten arvobarometreihin jne?

  Siispä lusikka kauniiseen käteen. Kokoomusnuorissa on varmasti paljon potentiaalia, mikä menee nykyisellään täysin hukkaan. Lopettakaa jatkuva vastakkainasettelujen luominen puolueessanne. Katselkaa hiukan lavemmin yhteiskuntaa ja poliittista tilannetta. Ja ripaus empatiaa, kyllä se siitä.

 9. pörrö sanoo:

  The threat of collectivism is real! Kiitos blogistasi!

 10. Rauli sanoo:

  MInusta KNL:n kannanotot ovat olleet varsin hyvin perusteltuja ja järkeviä ylipäätään. En ole nähnyt henkilökohtaisuuksia enkä väärää tietoa. Ehkä niistä voisi pistää pari esimerkkiä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: