Avoimuutta, ihmiset. Avoimuutta.

As you may well remember, olen mouhunnut aikaisemmin lähidemokratiasta ja yhteisöllisyyden lisäämisestä. Minulle lähidemokratia on sitä, että on ihan aikuisten oikeasti mahdollisuus vaikuttaa oman asuinalueen asioihin. Esimerkiksi kaupunginosa-aktivismi ja kyläyhteisötoiminta lisäävät Helsingissä sellaista hyvinvointia, mitä kaupunki itse ei pysty koskaan tuottamaan. Tänään sain erittäin konkreettisen esimerkin siitä, millaisia kapuloita byrokratia voi laittaa tällaisen toiminnan rattaisiin.

Istun Helsingin sosiaalilautakunnan varajäsenenä, joten olin postituslistalla, kun Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys ry:n puheenjohtaja Riina Merenluoma lähestyi sosiaalilautakunnan jäseniä. Sosiaalilautakunta jätti edellisessä kokouksessaan pöydälle esityksen asukastalojen avustuksista. Kyseisessä esityksessä Kumpula-Toukola Kylätilayhdistyksen hakemasta 35 000 eurosta heille oltaisiin myöntämässä 17 000 euroa. Toinen saman verran avustusta hakenut yhdistys olisi saamassa 30 000 euroa.

Jännittävintä tietysti oli se, että kun Merenluoma – ja tänään myös minä – otti yhteyttä aluetyön yksikön Janne Typpiin, kertoi tämä antaneensa näistä kahdesta toimijasta täsmälleen saman lausunnon avustusesityksen valmistelijoille: Hyvää ja vakiintunutta toimintaa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että yhdistys, josta ei oltu luonnollisesti voitu lausua mitään siksi, ettei toimintaa tunnettu, on saamassa esityksen mukaan kaksi kertaa enemmän rahaa kuin kumpikaan ensin mainituista edes haki itselleen.

Kun Merenluoma oli pyytänyt lautakunnan valmistelijalta, Asta Sjöbergiltä lisätietoja siitä, mihin tehty esitys sitten todella perustuu, hänelle oli selitetty jotain sosiaaliviraston asiantuntijoiden arvioista. Asiantuntijoiden nimiä ei oltu pyynnöstä huolimatta kerrottu. Siis aina siihen asti, kun sosiaalilautakunnan myöntämien avustusten valmistelijat pyytävät ja saavat lausunnon aluetyön yksiköstä, toiminta on avointa ja läpinäkyvää. Mutta tämän pisteen ja pöydälle tuotavan esityksen välissä tapahtuu jotain, mistä edes minulla päätöksentekijänä ei ole tietoa…

…ennen kuin sitten soitin Sjöbergille. Tämä lupasi selvittää valmistelijoiden ja asiantuntijoiden nimet sekä päätösesityksen tarkat perusteet. Myönsipä hän myös toimineensa huonolla ja epäavoimella tavalla. Selvitys minulle luvattiin tänään.

Tästä kaikesta ajattelen seuraavaa.

Uskon avoimuuteen. Byrokratiaa ja päätöksentekoa on avattava jo valmisteluvaiheessa, jotta jokainen kaupunkilainen, helsinkiläinen, tietäisi keneen on otettava yhteyttä, kun päätöksiä valmistellaan. Myös jokainen päätösesitys on pystyttävä johtamaan johonkin nimettyyn valmistelijaan, ja tästä on annettava avoimesti tieto kaikille sitä kysyville. Onpa aika kummallista, että minun on päätöksentekijänä soitettava ja otettava ”I’m dead serious”-ääneni (jota toki tykkään käyttää, eipä siinä) käyttöön, jotta joku alkaa oikeasti kertomaan, mistä on kyse.

Toiseksi soisin niiden ihmisten, jotka oikeasti ovat tekemisissä kentän kanssa, lausuntojen painavan oikeasti myös valmistelussa. Tässä tapauksessa olisi pitänyt asettaa suurempi painoarvo aluetyön yksikön lausunnoille. He ovat niitä todellisia asiantuntijoita, joita päätöksenteossa on kuultava. Niinhän ei selkeästikään ole nyt tapahtunut. Mutta ehkäpä jatkossa, ehkäpä…

Odottelen tässä nyt selvitystä esityksen taustalla olevista perusteista. Mieluiten tietenkin asuisin Helsingissä, jossa tällaisia selvityksiä ei tarvitsisi erikseen pyytää. Sillä ”I’m dead serious”-äänensävyllä.

Love, Sini

p.s. En asu Kumpulassa. Enkä Toukolassa. Enkä tunne minkään mainitsemieni yhdistysten toimijoita henkilökohtaisesti.

p.p.s. En välttämättä ole itse kokouksessa (varajäsen, remember), kun näistä avustuksista päätetään. Mutta sanon tämän: Keväällä 2012 Kumpulan Kylätilassa harrasti 370 kävijää viikossa. Kuluneen vuoden aikana Kylätilan toimintaan on osallistunut yhteensä 18 000 kävijää. 35 000 euroa on pieni hinta siitä, että tämä toiminta pysyy elossa. Muistakaa. Nyt tuotetaan sellaista hyvinvointia, mitä kaupunki itse ei pysty koskaan tuottamaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: