Nuoret työelämään! Eiku ei sittenkään…

Ei kyllä hyövää tuota Aamulehteä avata, kun aina alkaa **tuttaa. Vaikka eihän se Aamulehden vika ole, jos he joutuvat uutisoimaan kuntien luottamushenkilöiden varmasti oikein valistuneista ja faktaan perustuvista mielipiteistä koskien nuoria. Yli 20 prosenttia kuntien luottamushenkilöistä oli nimittäin HR-barometrin tulosten mukaan sitä mieltä, että nuoret ovat toiseksi suurin henkilöstöjohtamisen ongelma. Johdosta ja esimiehistä sekä henkilöstön edustajista nuoria pelkäävät vain noin puolet. Vaasan yliopiston professori Riitta Viitala oli tuloksia esitellessään tiivistänyt, että: ”Nuoret viis veisaavat vastuusta, eivät osaa mitään ja heidät pitää täysin opettaa työelämään.” Sillä lailla!

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olen törmännyt tähän pelkoon. Istuessani eräässä valtionhallinnon koulutuksessa (kyllä, juuri siinä, josta olenkin jo mouhunnut täällä kertaalleen), kuulin erään valtion työmarkkinalaitoksen työntekijän toteavan heidän olevan huolissaan siitä, että nuoret eivät osaa eivätkä halua tehdä töitä. Otin tietenkin silloisena valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan pääsihteerinä kyseisestä lausahduksesta hullut kierrokset.

Viime viikon NYT-liitteessä taas Matti Apunen paheksui nuoria, jotka eivät sitoudu työnantajiin, ja haluavat vähemmän töitä ja enemmän vapaata. Työn määrän vähentäminen kun on hänen mielestään ”hemmotellun lapsen käytöstä”.

No niin. Olen kokoomuslainen – jos on jäänyt jollekin epäselväksi. Arvostan työn tekemistä ja mielestäni sen on aina oltava kannattavampaa kuin kotona olemisen – siis hengailua ei pitäisi verovaroista kustantaa. Mutta olen myös taipuvainen ajattelemaan, että pelkästään se, että nuoret eivät halua tehdä töitä samalla tavalla kuin heitä edeltäneet sukupolvet ei tarkoita sitä, etteivätkö (ettemmekö) he (me) haluaisi tehdä töitä ylipäänsä. Töiden tekemisen luonne on nyt murroksessa. Pelkällä rahalla ei enää voi ostaa tyytyväistä työntekijää, vaan merkitystä on myös työajan ja työn tekemisen joustoilla.

Riitta Viitala totesi Aamulehden uutisoinnissa myös sen, että nuoret eivät sitoudu enää organisaatioon, vaan tehtävään työhön ja työtä johtavaan esimieheen. Samalla kun voivotellaan nuorten sitoutumisen puutetta, pitäisi myös muistaa, että Suomeen on syntynyt uusi pätkätyöläisten sukupolvi. Ilkeästi voisi kysyä, miksi nuorten pitäisi sitoutua organisaatioihin, elleivät organisaatiot sitoudu nuoriin? It’s a two-way street, people!

Huvittavinta on se, että rinnakkain tämän ”nuoret pelottavat meitä” -keskustelun kanssa käydään ”nuoret saatava työelämään” -keskustelua. Kumpi lie voittaa? Pelko vai halu säilyttää hyvinvointiyhteiskunta? Minusta nimittäin on niin, että you can’t have it both ways: Meitä nuorten (ja edelleen, pientä) sukupolvea kohtaan on asetettu valtavat odotukset, kun meidän tehtävänämme on huolehtia yhä kapenevalla joukolla paitsi eläköityvistä myös syntymättömistä ikäluokista. Jospa sitten luottaisittekin siihen, että hoidamme hommamme?

Love, Sini

p.s. Onneksi HR-barometrissa todettiin myös yksi nuoria ”hivenen” (kiitos tästä sanasta, Aamulehti!) suurempi ongelma, nimittäin koko henkilöstön osaaminen, jota peräti joka neljännes kuntien johto- ja esimiesvastaajista epäili. Kiinnostavaa olisi nähdä, miltä sijalta ongelmalistalta löytyvät johtamisen puutteet…

p.p.s. Onneksi – ja tässä ei ole enää mitään ironiaa – olen saanut tehdä itse töitä organisaatioissa, joille en ole ollut ensisijaisesti nuori työntekijä, vaan arvokas työntekijä. Sellaisiin organisaatioihin on ollut varsin helppo sitoutua. Vaikka tokikaan en tiedä, miten monta unetonta yötä minut palkanneet henkilöt ovat viettäneet ennen kuin ovat havainneet, että helvetti! Sehän tekee työnsä, vaikka onkin alle 29-vuotias! En usko olevani mikään erikoisuus tässä suhteessa.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Nuoret työelämään! Eiku ei sittenkään…

  1. […] siitä kommentista. Pääosin siksi, että olen raapinut naamaani saman aiheen äärellä ennenkin. Jaa tämä:FacebookTwitterSähköpostitseTykkää tästä:TykkääOle ensimmäinen, joka tykkää […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: