Höpötys pois, Keskustaopiskelijat!

Kyllä minä niin hyvät naurut taas sain, kun luin Keskustaopiskelijoiden kannanoton, jonka mukaan eläkeikä tulisi porrastaa tulojen mukaan. Perusajatus siis tämä: Jos tienaat paljon, teet töitä pidempään. Jos tienaat vähän, pääset eläkkeelle aiemmin. Perusteluina he käyttävät sitä, että pienituloisten eliniänodote on hyvin toimeentulevien eliniänodotetta pienempi. Lisäksi heidän mukaansa ”paremmin ansaitsevien työurat ovat lyhyempiä yhteiskunnan tukemien pitkien opiskeluvuosien johdosta”. Voi Keskustaopiskelijat. Älkää höpsöttäkö!

Ensinnäkin, on täyttä huuhaata väittää oikeudenmukaisuusteoksi sitä, että pienituloisilta odotetaan lyhyempiä työuria. Come on! Se saattaa kuulostaa hyvältä, mutta tämän vaatiminen merkitsee samalla myös sen hyväksymistä, että eläkeläisten väliset tuloerot kasvavat. Ai miksi? No siksi, että mitä lyhyemmän työuran teet, sitä vähemmän eläkettä kertyy. Jos pienestä tulosta kertyy jo valmiiksi vähemmän eläkettä, kertyy sitä vieläkin vähemmän, jos töitä ei tehdä. Tämän soisi keskustalaistenkin ymmärtävän.

Toiseksi, väite siitä, että korkeasti koulutetut tekisivät lyhyemmät työurat, ei pidä paikkaansa. Katsokaapa vaikka itse! Korkea-asteen koulutuksen läpikäyneillä on odotettavissa enemmän työvuosia ja vähemmän työttömyysvuosia kuin pelkän peruskoulun tai keskiasteen koulutuksen varassa olevilla.

Kolmanneksi, olen pitänyt keskustalaisia vielä viime vaalikaudella keskimäärin edes vähän realismin reunassa kiinni olevina. Siis että he ymmärtäisivät, että ahkeruuden, kouluttautumisen ja työn tekemisen tulisi aina olla sen arvoista. Höpöhöpö, olin väärässä! Jos minä olisin keskustalainen (ahahahah!), en pyrkisi nostamaan keinovalikoimaan enää yhtään keinoa, joka nakertaa tätä vähääkin suomalaisen yhteiskunnan kannustavuutta.

Se, että pienituloiset elävät suurituloisia lyhyemmän elämän, on ongelma. Mutta ehkäpä olisi syytä tarttua siihen ongelmaan sinänsä esimerkiksi työterveyshuollon kautta ja ennalta ehkäiseviä palveluita kehittämällä. Liikuntareseptejä, kulttuuripalveluita ja riittävän aikaista puuttumista erilaisiin eteen tuleviin ongelmiin. Yhteisöllisiä palveluita työttömäksi joutuneille. Ja niin edelleen.

Olen Keskustaopiskelijoiden kanssa kuitenkin yhdestä asiasta täsmälleen samaa mieltä: Eläkejärjestelmää on muutettava oikeudenmukaisemmaksi. Itse lähestyisin tätä lähinnä sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kysymyksenä – eliniänodote leikkaa nuorten (lue: pienten) ikäluokkien eläkkeitä sen lisäksi, että harteillemme laskeutuu kohtuullisen suuri lasku seuraavien kymmenien vuosien aikana, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Toinen kysymys on myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Kun vanhemmuuden kustannukset kohdistuvat pääasiallisesti naisiin ja heidän työnantajiinsa, jokainen kotona lapsen kanssa vietetty hetki syö nimenomaan naisten eläkekertymää. Mutta nämä ovatkin sitten jo seuraavien mouhuamisten aiheita.

Love, Sini

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: