No ei ainakaan siksi!

Vaalit – mitkä tahansa vaalit – ovat kyllä hieno asia! Presidentinvaalit ovat erityisen hienot siksi, että niihin on helppo keskusteluissa tarttua, ja kaikilla on niistä yleensä mielipide. En siis ollut erityisen yllättynyt eilen, kun kohtasin varmaan mummini ikäisen ilakoitsijan, joka riemuitsi Haaviston pääsystä toiselle kierrokselle. Jaoin ilon hänen kanssaan, kunnes hän jatkoi: ”Nyt päästään sitten näkemään, äänestävätkö suomalaiset mieluummin homouden vai heterona olemisen puolesta.”  Ehkä noin nanosekunnin verran mielessäni kävi, että ehkä pitäisi vain jättää keskustelu siihen ja jatkaa eteenpäin, mutta sitten oli pakko sanoa. Eihän nyt voi olla niin, että paras presidentti Suomelle on se, joka on hetero. Siis siksi, että hän on hetero.

Jo ennen eilistä vaalitulosta bongailin Facebookista, jossa toki kaikkien sana on vapaa, miten eräskin tuttuni kehotti äänestämään kuutosta. Ja jos ei kuutosta, niin sitten mitä tahansa muuta kuin kakkosta. Kun siinä sitten keskustelu hänen statuksessaan eteni, hän käytti Haavistosta ilmaisua ”kasvissyöjä-hinttari”, jolla on puolisona ”samaa sukupuolta oleva latin lover”. Siis todellako? Todellako mieluummin hän äänestäisi aborttia vastustavaa, Suomen ympärille aitoja rakentavaa maisterisjätkää? Todellako mieluummin hän äänestäisi niitä vastahakoisesti ehdokkaaksi viimemetreillä lähteneitä? Tai vuodesta 1970 presidenttiydestä haaveillutta, totaalisen irti tästä päivästä olevaa unelmoijaa?  Ja tämä kaikki siksi, että Haavisto on homo?

Älkää nyt ymmärtäkö väärin, koska ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, että minä äänestän Sauli Niinistöä. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kenen seurassa hän yönsä viettää. Se on täydellisen irrelevanttia sen kannalta, miten hyvin hän tehtävänsä Suomen presidenttinä hoitaisi.

Miksi sitten äänestän Niinistöä, enkä Haavistoa?

Kun Kokoomus asetti Sauli Niinistön puoluekokouksessaan presidenttiehdokkaaksi, minulla oli kunnia pitää yksi hänen kannatuspuheenvuoroistaan. Sanoin silloin näin:

”Me emme voi elää velaksi ja sitten puristaa silmiä kiinni toivoen parasta. Meidän ei pidä politiikan keinoin ainoastaan pehmentää iskua ja luvata huolenpitoa niille, joiden työelämä päättyy, vaan kantaa huolta myös niistä, jotka ovat työelämänsä alussa. Tämän päivän, tai huomisen, elämistä ei ole oikein maksattaa ylihuomisen työvoimalla. Minä haluan laittaa uskoni sellaiseen arvojohtajaan, joka kertoo tämän avoimesti ääneen. Yksinkertaisesti, mutta kenenkään älykkyyttä halventamatta. Asiallisesti, mutta nöyristelemättä. Halu kantaa vastuuta myös pienemmistä sukupolvista on se, mikä tekee Sauli Niinistöstä sellaisen valtiomiehen, jonka toivon maatamme johtavan myös tulevien vuosien vastatuulessa.”

Olen edelleen samaa mieltä, entistäkin vahvemmin. Sauli Niinistö sanoo asiat ääneen myös silloin, kun ne eivät ole helppoja sanoa. Hän on hoitanut omat tehtävänsä juuri niiden periaatteiden mukaan, joita hän odottaa muidenkin työssään noudattavan – on oltava omistautunut, arvostaa muiden ihmisten tinkimätöntä ihmisarvoa ja vaalittava yhtenäisyyttä.

Palaan lopuksi siihen mummini ikäiseen mieheen, joka odottaa toiselta kierrokselta heteron selkävoittoa homosta. Minun riemuni toisen kierroksen kilpakumppaneista perustuu yksinomaan siihen, että nyt suomalaiset ovat näyttäneet, mitä haluavat. Tulevaisuusorientoituneisuutta, avoimuutta ja kansainvälisyyttä. Toivon, että siinä mukana on myös hieman suvaitsevaisuutta ja molemminpuolista kunnioitusta.

Love, Sini

8 ajatusta artikkelista “No ei ainakaan siksi!

 1. Janne Lappalainen sanoo:

  Kaikkeen tuohonhan on Haavistokin sitoutunut. Sen lisäksi hän on avoin, rehti, kansainvälinen ja häneltä puuttuu Niinistömäinen pikkuvirkamiesmäisyys. Siksi siis Pekka!

 2. Axel Lindroos sanoo:

  ”Todellako mieluummin hän äänestäisi aborttia vastustavaa, Suomen ympärille aitoja rakentavaa maisterisjätkää?”

  Tällä aborttikannalla ratsastaminen saisi luvan jo loppua. Ensinnäkin siitä huokuu pieni kaksinaismoralismi: onhan Kykypuolue antanut vaikutusvaltaisen sisäministerin pestin aborttia vahvasti politisoineelle henkilölle. Miksi asia olisi nyt kynnyskysymys, kun se ei sitä ollut? Sen sijaan Timo Soini ei ole ottanut henkilökohtaista vakaumustaan millään tavoin poliittiseksi päämääräkseen.

  On mielestäni uskonnonvapauden arvostamisen kanssa selkeästi ristiriidassa sellainen näkemys, minkä mukaan katolilaisuuden velvoitteiden mukaan elävä ihminen ei olisi sovelias maan presidentiksi. Tämä varsinkin kun Soini toteuttaa uskoaan ja velvoitteitaan ainoastaan omassa yksityiselämässään, eikä ole politisoinut niitä millään tavalla.

  Suhtaudun Soiniin negatiivisesti monista muista syistä, mutta tässä aborttikysymyksessä hän on minusta sovittanut hyvin poliittisen roolinsa ja yksityiselämänsä uskon. Ja tämä näin naisen päätösvaltaa omaan ruumiiseensa kannattava, ateistisena Haaviston äänestäjänä.

  • Sini sanoo:

   Hyvä Axel,

   Minulle se on kynnyskysymys. Niin Räsäsen kuin Soinin osalta. Minä en todella äänestäisi kumpaakaan muun muassa sen vuoksi. On totta, että Soini ei aktiivisesti aja aborttilainsäädännön ”uudistamista”, toisin kuin vaikkapa sisäasiainministeri Räsänen tekee.

   Mitä tulee siihen, että yksi puolue olisi antanut yhtään mitään pestiä yhtään kenellekään, niin lienee sanomattakin selvää, että yksin mikään puolue ei pystynyt viime kesänä jakamaan ministerinsalkkuja kenellekään. Joten Kokoomuksen syyllistäminen siitä ei mene ihan putkeen.

   Love, Sini

   • Janne sanoo:

    On huvittavaa, että sinulle abortti on kynnyskysymys, mutta naureskelet sille, että joillekin Haaviston homous on sitä. Kummatkin ovat yhtä hyviä/idioottimaisia syitä valita presidentti.

   • Axel Lindroos sanoo:

    Uskonasioihin tölväisy vastaa mielestäni täysin perheasioista tai seksuaalisuudesta vinoilua, jos ehdokas ei itse politisoi uskonnollisia näkemyksiään. Kyseessä on silloin mielestäni yksityisasia. On mielestäni omituinen näkökanta, että kaikki katolilaisen uskon velvoitteiden mukaan elävät joutuisivat automaatiolla epäsopiviksi presidentin tehtäviin. Uskonnonvapaus tulee suoraan perustuslaista.

    Kykypuolue ei tietenkään yksin päättänyt hallituksesta – muiden painot pamahtavat hallitusohjelmasta välittömästi silmään, oikeastaan kokoomusta nopeammin – mutta millekään viidestä puolueesta asia ei ollut kynnyskysymys. Tämä on mielestäni ristiriitaista ja on vaikea nähdä, millä tavalla presidentin vaaleissa Soinin aborttikannalla ratsastaminen olisi ollut mitään muuta kuin epätoivoista äänien kalastelua. Mielessäni on etenkin Lipponen ja Biaudet. Tarkoitukseni ei ollut syyllistää nimenomaan Kokoomusta asian tilasta.

    Kristillisdemokraatit sen sijaan ovat minun puolestani vapaata riistaa.

 3. Minttu sanoo:

  ”On huvittavaa, että sinulle abortti on kynnyskysymys, mutta naureskelet sille, että joillekin Haaviston homous on sitä”

  On huvittavaa sinänsä vertailla näitä kahta asiaa. Aborttioikeus koskettaa kaikkia naisia ja sen puuttuessa poljetaan ihmisoikeuksia mm. koska länsimaisissa yhteiskunnissa on jo pitkään ajateltu, että ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa sekä vapaus siitä päättämiseen. Jos siis joku vastustaa oikeutta aborttiin, hän vastustaa myös jokaisen naisen oikeutta päättää kehostaan ja rajoittaa näin naisten vapautta vaikuttaa omiin asioihinsa.

  Sen sijaan seksuaalinen suuntautuminen on hyvin henkilökohtainen asia. Jos joku elää homoseksuaalisessa suhteessa, ei hän mielestäni polje kenenkään muun oikeuksia tai rajoita muita. Vai polkeeko?

  Nämä kaksi asiaa eivät siis ole suoranaisesti rinnastettavissa.

  • Janne sanoo:

   ”Aborttioikeus koskettaa kaikkia naisia ja sen puuttuessa poljetaan ihmisoikeuksia mm.”

   Ja homojen oikeudet koskettavat kaikkia homoja ja niiden puuttuessa poljetaan ihmisoikeuksia.

   Nämä kaksi asiaa ovat suoraan rinnastettavissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: