Metsää puilta. Thank you very much.

Verkkouutiset uutisoi eilen lukiolaisille suunnatussa yhteiskuntaopin kirjassa esitetyistä väitteistä koskien politiikkatietämystä ja kiinnostusta politiikkaa kohtaan eri ihmisryhmissä. Forum 1 – Uusi yhteiskuntatieto -oppikirjassa tekijät Antti Kohi, Markku Liuskari, Hannele Palo, Kimmo Päivärinta ja Vesa Vihervä esittävät muun muassa, että vasemmiston äänestäjät tietävät politiikasta enemmän kuin oikeiston äänestäjät, ja että naisten tietämys politiikasta on heikompaa kuin miesten. Itsehän en edes oikeistolaisena saatika naisena olisi kiinnittänyt mitään huomiota koko uutiseen – koska näitähän nyt tulee ja menee – ellei Demarinuorten puheenjohtaja Timo Kontio olisi nostanut asiaa erityisesti esiin Facebookissa ja kommentoinut, miten oikeistomedia nyt kritisoi oppikirjojen sisältöä. Ei nyt kai kyse ollut kuitenkaan pelkästään siitä, vaikka tietenkin maailma olisi paljon parempi paikka, jos vain oikeistolaiset saisivat päättää. (Vitsi, vitsi. Älkää tulko niskaan.)

Minusta on ihan okei joskus yksinkertaistaa asioita – hell, olenhan mukana politiikassa! Mutta kun on kyse yhteiskuntaopin opetuksesta, olisi ehkä syytä käyttää työn tukena muitakin taustamateriaaleja kuin Timo Kontion tutkivan journalismityön tuloksena löytynyttä Puoluebarometria 2011. Esimerkkinä nyt vaikkapa se, että Kimmo Elon ja Lauri Rapelin vuonna 2008 tekemän tutkimuksen mukaan Kokoomuksen, Vasemmiston ja Vihreiden kannattajien osuudet eniten politiikasta tietävien joukossa ovat puolueiden kokonaiskannatusta suurempia. Siis niiden äänestäjät sijoittuvat eniten tietävien joukkoon. Mitä taas tulee naisten ja miesten väliseen eroon – no – Elon ja Rapelin tutkimus tukee Kohin ja kumppaneiden väitteitä, mutta Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen toteuttaman Nuorten yhteiskunnallisen osaamisen, osallistumisen ja asenteiden tutkimus (mahtava nimi!) taas väittää päinvastaista. Itse asiassa jopa niin, että tyttöjen ja poikien välinen tietämysero on merkittävä tyttöjen hyväksi. Eikä tarvinnut olla edes maisterisihminen löytääkseen vartissa näitä lähteitä, vaikka itse sanonkin.

Ehkä enemmän kuin siihen, kenen äänestäjät tietävät eniten ja millä koulutustaustalla ja mitä niillä nyt on housuissaan, soisin oppikirjojen kirjoittajien keskittyvän siihen, mitä itse asiassa politiikasta olisi hyvä tietää ja miten omiin asioihin on mahdollista vaikuttaa. Että onko olennaista todella lukiolaisten tietää, että he sijoittuvat korkeammalle tällä käyrällä kuin ammattiin opiskelevat (vaikka toki he niin tekevät, ei siinä sinänsä mitään asiavirhettä ole!) tai että naiset eivät ole yhtä kiinnostuneita saatika tietoisia? Ja lopulta, onko kuitenkaan tärkeintä se, miten paljon politiikasta tiedetään, kun se ei kuitenkaan – ainakaan Suomessa – ole suoraan johtanut siihen, että asioihin pyrittäisiin sen aktiivisemmin vaikuttamaan?

Lopuksi on kyllä pakko kommentoida, että lempilausahdukseni tuosta Kohin ja kumppaneiden uljaasta teoksesta on kuitenkin tämä: ”Muihin ikäryhmiin verrattuna nuoret ymmärtävät politiikkaa heikosti, koska he eivät lue lehtiä tai seuraa uutisia tai ajankohtaisohjelmia, vaan keskittyvät viihdeohjelmiin.” Sillä onhan kaikkein parasta kannustamista yhteiskunnallisen vaikuttamisen ääreen syvä paheksunta. Ne nuoret, ne nuoret. Tsot tsot!

Love, Sini

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Metsää puilta. Thank you very much.

  1. Timo Kontio sanoo:

    Itsekin tykkäsin eniten uutisessa nimenomaan tästä virkkeestä:

    ”Muihin ikäryhmiin verrattuna nuoret ymmärtävät politiikkaa heikosti, koska he eivät lue lehtiä tai seuraa uutisia tai ajankohtaisohjelmia, vaan keskittyvät viihdeohjelmiin.”

    Kannustavuutensa lisäksi virheellisen oletusarvoisesti ”nuoret” ovatkin aina koheesi ryhmä sosiaalisesti, koulutuksellisesti, ikäryhmäjaotteluna (13-18v. vs. 15-28v., jne) ja kaikilla muillakin mittareilla mitattuna. Vielä reilumpaa olisi ollut lukijakunta ymmärtäen kirjoittaa:

    ”Muihin ikäryhmiin verrattuna te ymmärrätte politiikkaa heikosti, koska te ette lue lehtiä tai seuraa uutisia tai ajankohtaisohjelmia, vaan keskitytte viihdeohjelmiin.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: