Quo vadis, Eurooppanuoret?

Hienoja uutisia järjestökentältä tälle illalle – NOT!

Eurooppanuoret on järjestö, jota olen arvostanut suuresti, ja jonka toimijoista on noussut pitkin vuosia yhteiskunnan keskeisille paikoille erinomaisia asiantuntijoita. Arvokasta työtä on tehty niin kansallisesti kuin kansainvälisesti, esimerkiksi tuomalla Euroopan unionin toimintaa lähemmäs nuoria ja vaikuttamalla foorumeilla myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Eurooppanuorten puheenjohtaja, skarppi Matti Niemi erosi tänään puheenjohtajan paikalta ja järjestön jäsenyydestä sen jälkeen kun hallitus oli päättänyt palkata pääsihteeriksi Antti Ahosen ilman haastattelua. Tarkennuksen vuoksi siis: hakemuksia oli tullut 20 kappaletta, kahta ihmistä oli haastateltu, mutta kumpaakaan heistä ei valittu. Olisi ollut tyylikkäämpää edes yrittää hoitaa tämä kuvio jotenkin avoimemmin.

Ei ole mikään salaisuus, että niin Eurooppanuorten puheenjohtaja vuodelle 2012 kuin Ahonenkin ovat Kokoomuksen Nuorten Liiton entisiä ja nykyisiä toimijoita, jotka ovat olleet mukana ajamassa Kokoomusnuoria siihen tilaan kuin se nyt on – keskustelua ei käydä, tai ainakin liittojohdon näkemyksistä poikkeavat ajatukset pyritään hiljentämään, ja siinä on viime aikoina tehokkaasti onnistuttukin. Nyt sama uhkaa käydä Eurooppanuorille – on hälyttävä merkki, kun istuva puheenjohtaja (ja varmasti muutama muukin) on valmis jättämään itselleen tärkeän järjestön. Viime viikolla pidetty vuosikokous marssitettiin Kokoomusnuorten arvokonservatiivien toimesta, kun jo viikkoja sitten Eurooppanuorten puheenjohtajuusehdokkuutensa ilmoittanut Elina Hölttä ei oman linjansa vuoksi heille kelvannut.

Viime aikoina järjestökentällä on mielestäni ollut aivan ihmeellistä liikehdintää, jossa halutaan näivettää täysin sitä tervettä ja moninaista keskustelua, jota järjestöissä nyt yleensä on – kaikki eivät aina tykkää kaikista. Arvelen, että oikea syy vaikkapa sille, miksi totaalisen vanhoilliseksi muuttunut Kokoomuksen Nuorten Liitto johti vanavedessään Perussuomalaiset nuoret ja KD-nuoret ulos Allianssi ry:stä, oli se yhdenvertaisuus- ja monikulttuurisuustyö, mitä Allianssissa tehdään. Enkä ole arveluissani ainoa. En voi olla pohtimatta, onko Eurooppanuorten nykyisessä tilassa kyse täsmälleen samasta ongelmasta – onhan se ikävää, jos kannatetaan monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Lopuksi muutama sana tulevalle puheenjohtajalle, Sampo Lindgrenille. Ymmärrän, että se joukko, johon olet nyt lähtenyt, tuntuu hyvältä porukalta. Ymmärrän, että olet päässyt sitä kautta hyvään seuraan – ainakin näennäisesti, sillä Eurooppanuorten puheenjohtajan paikalta on noustu keskeisille paikoille pestin päätyttyä. Mutta ymmärrä sinä, että itseään ei kannata ajaa pienen marginaalin kanssa nurkkaan, josta kukaan ei tule hakemaan sinua pois. Tänään tai viime viikolla Eurooppanuorissa nähty episodi ei todellakaan edistä järjestön tervettä hallintoa tai sen sisäistä demokratiaa.

Love, Sini

19 ajatusta artikkelista “Quo vadis, Eurooppanuoret?

 1. Eero Haapalehto sanoo:

  puhu Sini Sampon kanssa mieti asioita sittemmin uudelleen. Sampo on ainakin minulle voimakkaasti vakuuttanut, että haluaa tehdä hyvää yhteistyötä kaikkien järjestön jäsenten kanssa ja rakentaa yhteistä järjestöä. Se on kaikkien, myös Sampon etu ja sen hän tietää. Toivon ja uskon Ahosen osaavan hoitaa pääsihteerin tehtävät niiden edellyttämän vastuun mukaisesti.

  Olen varsin paljon kritisoinut kokoomusnuorten toimintaa. Se onkin tärkeää silloin kun on aihetta. Nyt olisi Sini ollut parempi olla kritisoimatta kun et selvästi tiedä taustoja varmuudella ja tarpeeksi kattavasti.

 2. Sini sanoo:

  Hyvä Eero.

  Olivatpa aikomukset kuinka hyvät tahansa, tällainen toiminta ei ainakaan lisää uskoa siihen, että aikomukset itse asiassa realisoituisivat jonain päivänä konkreettisiksi teoiksi. Ja kun ei ole uskoa, ei ole halua tehdä yhteistyötä. Ja näin! Rinki on valmis.

  Love, Sini

 3. Sini sanoo:

  Ja hyvä Eero.

  Vielä lisäisin sen verran, että on aika vaikea uskoa, etteivätkö tulevat toimijat olisi olleet mitenkään tietoisia etukäteen siitä, mitä tuleman piti tänään. Vai kuinka? Tarvitsenko foliohatun?

  Love, Sini

 4. Hei,

  annanpa vain oman perinteisen heittoni tähän.

  Meno ja perustelut ovat kuin persuilla.
  Eivät nämä asiat ole tietenkään kytköksissä tiettyihin henkilöihin, ryhmiin ja järjestöihin. Tosin näitä Sinin tekstissä esiintyviä asiota nyt vain sattuu tapahtumaan aina niissä järjetöissä joissa nämä edellämainitut toimivat

  Mutta nämähän ovat vain yksittäistapauksia/vääristelyä/sosialistien puheita.

  Pöf pöf

 5. Eero Haapalehto sanoo:

  miksi tähän asiaan täytyy sotkea jotenkin sosialismi. Fakta on se että samanlaista järjestelyä tehdään myös muiden toimesta. Vai tiedätkö ollenkaan miten Matti Niemi itse valittiin 2 vuotta sitten puheenjohtajaksi? Hänkin taisi olla aika varma valinnastaan.

  Jos et halua tehdä yhteistyötä, kun et luota toimijoihin – siis jostain pelkästä fiiliksestä johtuen niin vika on sinussa. Arvio ihmisiä jookos tekojen, äläkä omien kaukaisten tuntemustesi perusteella.

  Minäkin repesin nauruun siitä kuinka koomista olisi nähdä Ahonen ja Lindgren tuon järjestön johdossa. Kuitenkin kuultuani ja nähtyäni sitä intoa jolla he tosissaan haluavat aktivoittaa jefin toimintaa olin varsin vakuuttunut.

  • Koska sosialistiksi haukkuminen nyt tuntunut olleen aika yleinen kortti joka heitetään tiskiin, kun näkemykset eivät ole samat. Se loppukaneetti oli aikalailla sarkasmia tästä.

   Mistä luulet, että tekstini on lähtöisin pelkistä fiiliksistä?

   • Siitä ettet perustele sitä millään asioilla, vaan jollain persukorteilla.

   • Noh. Se nyt on vain hassua kuinka aina niissä liittokokouksissa joissa eräät puhutut henkilöt ovat paikalla niin esiintyy marssituksia, ennen kokousta henkiin herääviä pikkuyhdistyksiä jotka kaikki kannattavat samaa asiaa, epämääräisiä valtakirjoja jne.

    Riittääkö faktuaaliseksi asiaksi?

 6. Sampo Lindgren sanoo:

  Hyvä Sini

  Olet varmaan tutustunut puheenjohtajakampanjaani, joka löytyy alhaalla olevasta linkistä. Siinä olen aika selkeästi kertonut, miten tulen Eurooppanuoria kehittämään. Saat siitä vastauksen otsikkosi kysymykseen. Olen myös avannut useissa teksteissä poliittista ajatteluani. Kirjoitusteni otsikoita ovat olleet: ”Euroopan unionin jäsenmaiden jatkettava talousuudistuksiaan”, ”Tavoitteena liberaali Eurooppa”, ”Ajatuksiani Eurooppanuorten toiminnan kehittämiseksi vuonna 2012” ja ”Eurooppanuorten tuomittava Venäjän vaalivilppi ja vaadittava EU:lta välittömiä toimia”.

  Kuten Eero on aiemmassa minua referoinut, tulen tekemään yhteistyötä ja toimimaan järjestön hyväksi.

  Jos sinulla tai muilla on rakentavaa palautetta Eurooppanuorille, ottakaa ihmeessä yhteyttä. Olemme yhdessä rakentamassa parempaa Eurooppaa.

  Mitä tulee pääsihteerikysymykseen, mielestäni tuore työntekijä, järjestön seitsenvuotinen jäsen ja istuvan hallituksen vpj, on pätevin ja sopivin henkilö paikalle. Hänet valittiin demokraattisessa kokouksessa enemmistöllä.

  https://www.facebook.com/pages/Sampo-Lindgren-Ehdokkaamme-Eurooppanuorten-Puheenjohtajaksi-2012/139474762827883

  yst. terv. Sampo Lindgren
  Eurooppanuorten tuleva puheenjohtaja, 2012

 7. Sini sanoo:

  Hyvä Sampo.

  Hienoa kuulla, että sanot tulevasi tekemään yhteistyötä ja toimimaan järjestön hyväksi. Oma näkemykseni on se, että pyrkimysten pitäisi jollain tavalla näkyä myös toiminnassa. Olet varmastikin eri mieltä kanssani, mutta minusta – kuten jo blogitekstissäni sanon – viimeaikaiset tapahtumat eivät herätä suurta luottamusta, että pyrkimyksesi tulevat toteutumaan.

  Love, Sini

  • Myönnät nyt siis avoimesti kirjoittaneesi näin provosoivan ja hyökkäävän tekstin tietämättä edes mitä valitut henkilöt ovat lupautuneet ajamaan tai tekemään valittuaan?

   ”viimeaikaiset tapahtumat eivät herätä suurta luottamusta”

   Mistä viimeaikaisista tapahtumista puhut?

   • Sini sanoo:

    Hyvä Eero.

    Enhän sanonut missään, ettenkö olisi tutustunut Lindgrenin ajatuksiin. Ilman muuta jo ennen Eurooppanuorten kokousta! Mutta edelleen – ne ovat vain sanoja, joiden toteutumisesta ei ole mitään takuuta tai lupausta tai viitettä.

    Viimeaikaisilla tapahtumilla tarkoitan, edelleenkin, eilistä henkilöstövalintaa sekä Eurooppanuorten vuosikokousta. Niitä asioita, joista blogissanikin kirjoitan.

    Love, Sini

 8. Sini-Tuuli Mäkinen sanoo:

  Kuinka minusta jotenkin tuntuu, että tietyt ihmiset aina tuntuvat muuttavan sääntöjä ja yleisiä herrasmieskäytäntöjä omia intressejään vastaaviksi. Yhteistyöelimet joita ei voida muuttaa omien kavereiden leikkikentiksi, ovat turhia ja tulee lakkautaa. Ihan vain pohdin, että mikä mahtaa olla länsimaista sivistystä, jota ko taholta usein halutaan korostaa, jossei muiden mielipiteiden huomioon ottaminen ja aito teoiksi asti toteutuva yhteistyöhalu.

 9. kyse sanoo:

  Entisenä Eurooppanuorten aktiivina ja varapuheenjohtajana olen surullinen, että minulle niin kovin rakas järjestö kuin Eurooppanuoret on näin törkeästi kidnapattu. Toivoisin suuresti, että myös patamustat kokoomuslaiset löytäisivät sen riemun ja ilon, mikä minulle Eurooppanuorissa oli tärkeää – suorastaan mahtavuutta.

  Se oli aito halu käydä vuoropuhelua ihmisten kanssa EU-asioista ja positiivisesti myötävaikuttaa EU-keskusteluun niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Emme olleet aina samaa mieltä, mikä olisi paras kurssi EU:lle ja järjestöllemme – mutta tiesimme kurssin suunnan löytyvän edestä päin.

 10. hävettää sanoo:

  eero haapalehto taitaa tietää tapauksesta paljonkin. kertoo kyllä kaiken olennaisen. mitä sait?

 11. Naapurista. sanoo:

  Kokoomusnuorten konservatiivisuus on valitettavan olenmatonta. Eipä tässä enää muu herätä kysymyksiä, kuin että miksi nää näiden valinnat ovat jotenkin huonompia kuin jotkut muut valinnat? Ja suurin kysymys, ketä oikeasti kiinnostaa? Ketä oikeasti kiinnostaa näiden suojatyöpaikkojen haltijat? (ehkä suojatyöpaikasta nauttivaa bloginpitäjää korkeintaan, joka ei saanut kaveriaan valtion rahoilla leveilemään)

 12. Sini sanoo:

  Hyvä Naapurista.

  En itse asiassa tiedä, keitä muut hakijat Eurooppanuorten pääsihteriksi olivat. Siten syytös siitä, että nostan tämän asian esille vain siksi, että olisin halunnut ystäväni saavan sen paikan, on väärä.

  Oman työpaikkani suhteen en ota sen enempää kantaa, mutta toivon olevani työpaikassani ihan omien ansioideni takia, en minkään muun.

  Ja kolmantena mainittakoon, ettei minun tai Eurooppanuorten pääsihteerin palkkaa makseta valtion budjetista. Suosittelen tutustumaan asiaan ennen huutelua selkärankaisesti nimimerkin takaa.

  Love, Sini

 13. Snörä sanoo:

  Heh, näin jälkikäteen näyttää aika selvältä, millaiseksi Eurooppanuorten linja tämän ”kaappauksen” jälkeen muuttui. ”Vuoden nuori eurooppalainen” on libertaarisiiven lellikki Tuomas Enbuske, blogissa julkaistaan propagandaa ”EU:n sosialistisesta visiosta” ja ”hallitsemattomasta velkaantumisesta” jne. jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: