Vauvatalkoot, alright!

Jopas jotain! Osallistuin tänään Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön yhteiseen työseminaariin, jossa arvioitiin seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelman toteutumista. (En ollut muuten kuullut moisesta toimintaohjelmasta ennen tätä, mikä ei tokikaan ole ihmeellistä tässä toimintaohjelmien luvatussa ajassa. Mutta se ei ole kirjoituksen aihe tänään.)

Erikoistutkija Reija Klemetti kertoi lyhyesti ikääntyneistä synnyttäjistä sekä yliopisto-opiskelijoiden lastenhankinta-aikeista. Kyllä kohahti koko Säätytalon sali 23, kun esiteltiin tuloksia – 15 prosenttia yliopistossa opiskelevista naisista ja 30 prosenttia miehistä ei tiennyt, että 35-vuotiaana on vaikeampaa tulla raskaaksi kuin 25-vuotiaana. Sitten päiviteltiin, että amagaad, kun nuoret eivät tiedä. Toinen päivittelyn kohta oli se, kun esitettiin lukuja siitä, kuinka moni opiskelija on epävarma omasta lapsenhankkimisestaan. Siis kolmannes! What?! Eivätkö kaikki haluakaan lapsia?!

Mutta pohditaanpa tätä! Kun minä ajattelen omaa hedelmällisyyttäni (joka päivä, toki!), huolenaiheena harvemmin on se, missä iässä tulen helpoimmin raskaaksi, ei. Enemmän lasten hankkimisen aikatauluun tai siihen suhtautumiseen vaikuttavat, IMO, ne rakenteet, joita yhteiskunnassamme tuetaan. Vanhempainvapaiden rakenne, vanhemmuuden kustannusten jakaminen, lapsilisän määrä ensimmäis(t)en jälkeläis(t)en osalta sekä opiskelijavanhempien tuki vaikuttavat huomattavasti enemmän siihen, missä iässä lapsia hankitaan. Erityisesti kaksi ensin mainittua herättävät minussa kiukkua – miksi juuri minun naisena on otettava suurinta hittiä sekä omille tuloilleni, urakehitykselleni sekä tulevalle eläkkeelleni?

Minusta on täyttä haihattelua odottaa syntyvyyden kasvua (tai naisten ja miesten välistä tasa-arvoa työmarkkinoilla, johon tämä asia keskeisesti liittyy) ennen kuin korjataan myös muita kuin seksuaali- ja lisääntymisterveyden ylläpitämiseen liittyviä ongelmia. Ei, keskeisin työväline ensisynnyttäjien keski-iän laskemiseen ei ole hedelmällisyysvalistus, vaan se, että:

1) Siirrytään tasa-arvoisempaan vanhempainvapaamalliin ja
2) Vanhemmuuden kustannukset jaetaan tasan.

Samalla pitäisi myöskin pohtia, josko lapsilisä pitäisi muuttaa sellaiseksi, että eniten lapsilisää saisikin ensimmäisestä lapsesta. Kannustavuudesta viis – harvempi hankkii 5 lasta voidakseen elää lapsilisillä…

Ehdotin THL:n erikoistutkija Klemetille, että ensi kerralla kysymys iän vaikutuksesta hedelmällisyyteen esitettäisiin niille, jotka tekevät päätöksiä rakenteista valtakunnallisella tasolla. Luulen, että sieltä saatavissa vastauksissa olisi inasen verran ihmeteltävää. Siis jos halutaan välillä ihmetellä muidenkin kuin nuorten vastauksia.

Love, Sini

Yksi ajatus artikkelista “Vauvatalkoot, alright!

  1. […] taas repiä naamani irti tänään. THL:n tutkija Raija Klemetti – josta olen muuten kirjoittanut aiemminkin – kertoi tänä aamuna taas Aamu-TV:ssä, miten nuorille pitäisi antaa […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: