Ei ne ossoo!

Teen töitä nuorten osallisuuden parissa. Ei se ole kauhean glamuuria, mutta siinä saa aina kierrokset päälle heti aamusta, jos vaan välittää muiden ihmisten typeryydestä riittävän paljon. Viime aikoina mun duunipaikassani on puhuttanut (siis muualla kuin kahvihuoneessa) äänioikeuden antaminen 16-vuotiaille. Järjestö, jossa työskentelen, kannattaa äänioikeutta 16-vuotiaille kaikissa vaaleissa. Itse olen (tässä asiassa) hieman maltillisempi – minusta 16-vuotiaiden pitäisi saada äänestää lähinnä kuntavaaleissa.

Hauskinta on tietysti kaikki ne perustelut, joilla 16-vuotiaiden äänioikeutta vastustetaan. Koottujen selitysten ykkönen on se, että: ”Lasten täytyy saada olla lapsia.” (Kummasti 16-vuotiaat maksavat kesätyötuloistaan jo veroa. Kuitenkaan he eivät pääse edes välillisesti mukaan päättämään siitä, mihin verotulot sijoitetaan…) Hyvänä kakkosena tulee: ”Nuoret eivät tiedä politiikasta mitään.” Nuoret itse eivät halua äänestää. Ja ymmärtäähän sen. Jos peruskoulussa politiikasta tehdään isoa ja pelottavaa, on helppoa uskoa itsekin, ettei ymmärrä mistään mitään. Ihmiset – kuten vaikka minun perheeni ja oikeastaan koko sukuni – sanovat usein, että politiikka ei kiinnosta. Mutta jos se puretaan osa-alueiksi, kuten kunnallinen päivähoito, koulutus tai nuorisotilojen aukioloajat, kiinnostusta alkaakin yhtäkkiä löytymään. Ongelmaksi onkin mielestäni muodostunut se, että poliitikot puhuvat mielellään vaikkapa inflaatiosta, deflaatiosta tai federalismista samaan aikaan kun rivarit (lue: rivikansalaiset) haluaisivat kuulla, mitä helvetin merkitystä niillä asioilla on jokapäiväisen elämän kannalta. Niinpä.

Tuttavani, järjestöaktiivi hänkin, sanoi kerran, että kyllä hän tunsi 16-vuotiaana niitä nuoria, jotka eivät olisi osanneet tehdä vastuullista äänestyspäätöstä. Osuvasti hän tosin lisäsi, että eipä hän antaisi niiden pällien äänestää tänäkään päivänä, vaikka ikä läheneekin jo neljännesvuosisataa. (Vitsi vitsi, kaikilla täysi-ikäisillä on oikeus äänestää. Joten älkää tulko niskaani tästä kommentista.) Nuorisovaalien, siis eduskuntavaalien yhteydessä nuorille järjestettävien varjovaalien, tuloksille naureskellaan usein. Nuoret äänestivät edellisellä kierroksella eduskuntaan Juha Miedon ja Markku Uusipaavalniemen. Hupshups. Nuo urheilijat tuntuivat houkuttelevan myös aikuiset uurnille ja nostavat nyt kansanedustajan palkkaa. Tony Halmekin muistaakseni toimi kansanedustajana, vaikka yhtäkään nuorta ei päästetty äänestyskoppiin. Ainoa selkeä ero nuorten ja ”aikuisten” äänestystulosten välillä on ollut kaikissa varjovaaleissa se, että nuoret olisivat sallineet useamman alle 30-vuotiaan päästä eduskuntaan päättämään heidän asioista. Aika skarppia toimintaa minusta.

No joo. Kai minä vaan odotan, että nuoretkin opetettaisiin huolehtimaan omista eduistaan samaan tapaan kuin suuret ikäluokat tekevät. Hedelmää siitä, että nuoria ei tunnu kiinnostavan saman verran kuin 50 ikävuoden synkemmällä puolella olevia kiinnostaa, kerätään tulevaisuudessa jatkuvasti. Mainitsen tässä ihan vaan esimerkiksi sen, että esimerkiksi minun ikäluokkani on tehtävä töitä keskimäärin 2,5 vuotta pidempään, jotta (toiveikkaasti ajateltuna) yltäisimme samaan kansaneläkkeen tasoon kuin tällä hetkellä ylletään. Siinä voi sitten huvikseen laskeskella, mikä määrä vuosia minua kymmenen vuotta nuoremmilla on edessään vielä minun työurani pituuden päälle. Odotetun eliniän vähennys. Mietipä sitä, Petteri-viistoist-vee. Koska nykyiset päättäjät sitä eivät mieti.

Love, Sini

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Ei ne ossoo!

  1. Anna H sanoo:

    Ihanaa, Sini. ❤

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Janika, Sini Korpinen. Sini Korpinen said: Tänään mouhututti. https://sinikorpinen.wordpress.com/2010/06/14/ei-ne-ossoo/ […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: