Sini ”Joka Neljäs” Korpinen

Tiistaina Helsingin Sanomat uutisoi, miten YTHS:n tutkimuksen mukaan joka neljäs opiskelija kokee opiskelunsa turhaksi. Samassa tutkimuksessa kävi ilmi myös se, että joka kolmas tuntee uupumusta eikä koe kiinnittyvänsä yliopistoyhteisöön. Lääkkeeksi edellä mainittuihin ongelmiin ollaan puuhamassa Campus Conexus-hanketta, jolla pyritään lisäämään opintojen mielekkyyttä.

Yliopisto on ihmeellinen paikka ja tutkinnon suorittaminen siellä vielä ihmeellisempää. Vuodesta toiseen luemme tenttikirjoja, joissa tarjottu tieto on pahimmassa tapauksessa vanhentunutta ja vanhentumassa. Meitä ohjastavat assistentit, tutkijat, suunnittelijat ja professorit, jotka kokevat ensisijaiseksi tehtäväkseen tutkimuksen tekemisen opettamisen sijasta. Mielekkyyttä opiskeluun ei tuo mikään yksittäinen hanke, vaan kokemus siitä, että on mahdollisuus opiskella ja tutkia asioita, joilla on merkitystä ihan oikeassakin elämässä (yliopiston ulkopuolella siis) vaikkapa viiden vuoden kuluttua. Tai jos vaikka edes tuntisi, että yliopistossa opitaan ajattelemaan omilla aivoilla.

Koen lähinnä ärsytystä siitä, että tuntuu kuin opiskelijoita yritettäisiin sosiaalista enemmän osaksi yliopistoinstituutiota kuin yhteiskuntaa. Kansantajuisuutta ei tunnuta arvostavan ja kapulakieli on merkki asiantuntijuudesta. Meille hoetaan, että: ”Olkaa kriittisiä!”, mutta itse yliopistoa ei saa kritisoida.

Vaikka kai tästä yliopiston jähmeydestä saa syyttää myös opiskelijoita. Hiljattain opiskelutoverini, joka on mukana uutta opetussuunnitelmaa työstävässä työryhmässä, lähetti kyselyn, jossa hän tiedusteli mielipiteitämme nykyisistä tutkintovaatimuksista. Peräti kolme ihmistä oli vastannut. Niin että ehkä meitä, joita yli kymmenen vuotta vanhojen Internet-aktivismista kertovien kirjojen lukeminen vaivaa, on loppujen lopuksi aika vähän. Vai olemmeko me lakanneet välittämästä tehtävän tutkinnon laadusta?

Love, Sini

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: