Älä tee töitä!

Kerrankin (tai no, viime aikoina aika useinkin) olen samaa mieltä Vasemmistonuorten kanssa. Eilen Vasemmistonuorilta ilmestyi kannanotto, jossa he kritisoivat opetusministeriön työryhmän ministeri Stefan Wallinille luovuttamaa esitystä opintotuen uudistuksista. Vaikka esityksessä (jota SYL siis ilolla tervehti) oli hyviäkin asioita, kuten lapsikorotus opintotukeen sekä opintorahan sitominen indeksiin, jäi paperiin muutamia suuria epäkohtia – rohkenen tosin epäillä, että minun havaitsemani epäkohdat ovat hieman eri laidalta kuin Vasemmistonuorten.

Opiskelijat ovat ainoa kansanosa, jonka on nostettavaa lainaa pelkkään elämiseen. Erityisesti tilanne on hankala, mikäli asuu pääkaupunkiseudulla ja on päätoiminen opiskelija, jolla ei ole muita tuloja kuin opintotuki. Minusta on ongelmallista, että opintolainaa pidetään yhtenä pääasiallisena tulonlähteenä, kun vaihtoehtona olisi tukea opiskelijan työntekoa joko korottamalla tulorajoja edelleen tai poistamalla ne kokonaan. Itse ainakin näen, että työnteko opiskelujen ohella on tärkeää tulevaisuuden työllistymisen sekä oman asiantuntijuuden kehittämisen vuoksi.

Työn tekemisen arvostamiseen liittyy myös toinen vääryys, jonka näen nykyisessä opintotukijärjestelmässä ja johon työryhmä ei ainakaan opetusministeriön tiedotteen mukaan tarttunut. Vaikka alaikäistä lasta huoltaville opiskelijoille kaavaillaan 145 euron korotusta, on minusta väärin, että työssäkäyvän opiskelijan äitiyspäivärahan määrittää juuri opiskelija-status eikä tulot. Minusta työssäkäyvien opiskelijoiden äitiyspäivärahan tulisi olla ansiosidonnainen vaikkapa siten, että huomioon otettaisiin edellisen kalenterivuoden tulot. Jo tämä uudistus auttaisi joitakin opiskelijoita huomattavasti. Lisäksi se olisi osa työnteon tärkeyden tunnustamista.

Ymmärrän kyllä, että työryhmän tavoite ja selkeä suunta oli nimenomaan päätoimisen opiskelun tukemisessa, mutta (kuten muuan T. Nurmela eduskuntavaalikampanjansa aikana hoki) työn tekemisen tulisi aina olla sen arvoista. Vaikka toisinaan minusta tuntuisikin siltä, että toimistolla puuhailu voisi väistyä kirjastossa lueskelun tieltä, olen kuitenkin tyytyväinen, että kun valmistun seuraavan kahden vuoden kuluessa, minulla on tutkinnon lisäksi hyppysissä myös kullanarvoista kokemusta työelämästä. Vaikka työministeri Sinnemäki julistikin Aviisissa muinoin, että opiskellut ei jää työttömäksi, luotan enemmän laajan CV:ni voimaan kuin pilipalilupauksiin työllistymisestä. Kunpa tähän kannustettaisiin myös valtion taholta…

Love, Sini

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: