What’s the point!?

Jo tovin minulla on ollut identiteettikriisi. Onko niissä asioissa, joita teen, mitään järkeä? Mitä oikeasti haluan isona tehdä? Ja mitä se tarkoittaa, että on iso? Onko sitä vasta viiden vuoden päästä, vai onko sitä jo nyt? Lisäksi olen jo pidempään pohtinut sitä, onko tässä nykyisessä elämäntyylissä ja yhteiskunnassa jotain niin perustavanlaatuisesti väärin, että yhä harvempi meistä voi elää juuri sellaista elämää kuin haluaa – ellei sitten halua nimenomaan juosta stressissä elämänvaiheesta toiseen ja todeta kymmenen vuoden päästä, miten elämän parhaat vuodet ovat menneet suorittamiseen. And for what?

Tänä aamuna nämä kysymykset pyörivät päässä yhä enemmän kävellessäni tenttisalista pois. Olin juuri vastaillut tenttikysymyksiin, joissa mitattiin lähinnä sitä, miten hyvin yksittäisiä asioita muisti. Opiskelen Tampereen yliopistossa, missä joka toisella luennolla peräänkuulutetaan yhteiskuntakriittisyyttä. Luemme tenttikirjoja, joissa sanotaan suoraan, että sillä tiedolla, jota tänä päivänä opiskelemme, ei välttämättä ole minkäänlaista relevanssia enää ylihuomenna. Ja silti, silti kysymykset Euroopan Unionista liittyvät siihen, millaisia EU:n lait ovat. Miksei meiltä kysytä sitä, millaisia ongelmia EU:n lainsäädäntöön meidän mielestämme liittyy? Tai sitten meiltä kysytään niistä ajatuksista, joita Temmeksellä on ollut vuonna 2003 julkishallinnon tulevaisuuden haasteista sen sijaan, että sitä asiaa kysyttäisiin meiltä. Itse kokisin huomattavasti haastavammaksi sen, että meille annettaisiin faktatietoja, joiden pohjalta muodostaa omat mielipiteet – ja että sitä myös vaadittaisiin.

Ulkoa opettelu ei luo uutta. Yhteiskuntakriittisyyden perään huutaminen ei luo uutta, ellei tyhjää kritiikkiä ja huutelua korvata oikeilla toimenpide-ehdotuksilla. Yritykset ovat täynnä pahuutta ja päättäjät korruptoituneita, mutta mikä on vaihtoehto? Entä minkälaista tulevaisuutta Suomelle ollaan luomassa, jos korkeakouluopiskelijoiden opintosuoritukset ja tutkinnot ovat pikalukutaidon ja ”ykkönenkin on numero”-ajattelun tulosta? Minusta nykyinen tapa ajatella koulutusta ja sen merkitystä pitäisi räjäyttää taivaan tuuliin ja lähteä pohtimaan vaikkapa tuntikehyksiä tai tutkintovaatimuksia kokonaan puhtaalta pöydältä.

Hätkähdyttävin ja briljantein ajatus suomalaisesta koulutusjärjestelmästä pitkään aikaan tuli Georg Henrik Wreden suusta, kun hän oli vastaamassa nuorisovaltuutettujen kysymyksiin Vantaalla tasan viikko sitten. Hän nosti esille, että suomalaisissa kouluissa aikaa kulutetaan kohtuuttomasti sellaisiin aineisiin, jotka tähtäävät nykyisen kaltaisen teollisuuden (lue: teknologian) ylläpitämiseen. Olen Wreden kanssa samaa mieltä siitä, että matemaattisten ja luonnontieteellisten aineiden opiskelu on varmasti tärkeää, mutta onko se sellaista, mihin on syytä kuluttaa tuhansia tunteja koko koulu-uran aikana luokkien sisällä istuen? Vai pitäisikö koulupäivät käyttää sosiaaliseen ja uutta luovaan toimintaan? Luova teollisuus kärsii tällä hetkellä arvostuspulasta. Varmaa on se, että innovaatioden perään on turha itkeä, jos toisen asteen yhtälön opiskelu on luovuutta tärkeämpää.

Ja ei, luovuudella en tarkoita sitä, että piirretään sukupuolielimiä paperille ja kehystetään – vaikka toki se voi sitäkin olla. Minusta luovaa voi olla vaikkapa keskustelu tulevaisuuden yhteiskunnasta silloin, kun se tuo agendalle uusia asioita. Ilmeisesti meiltä tulevilta yhteiskuntatieteiden maistereilta ei odoteta muita taitoja kuin leimasimen ja nitojan käyttäminen – niin, ja niiden kirjatietojen paperille siirtäminen. Tutkijat ajattelevat meidän puolestamme ja Temmeksen vuonna 2003 kirjoitetut ajatukset löytyvät painettuina varmasti vielä kymmenenkin vuoden päästä. Niistä voidaan sitten virkamiehinä lukea, pitivätkö ennustukset paikkansa.

For real.

Love, Sini

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: