Reilu peli on perseestä?

Yliopistojen edustajistovaalit ovat lähestymässä ja sen huomaa jokainen yliopiston opiskelija. Ai mistä? No, Aviisissa ilmoitetaan ehdokasasettelun alkamisesta, erinäiset tahot järjestävät omia edarivaalikoulutuksiaan ja täyttävät ehdokaslistojaan raivolla. Voi pojat, miten raivolla ne sitä tekevätkään!

Kun pääsin opiskelemaan Tampereen yliopistoon valtio-oppia, onnitteluiden lomassa alkoi jo tulla vihjailuja edarivaaliehdokkuudesta. Paitsi itse ehdokkuudesta myös siitä, miltä listalta minun kannattaisi tai pitäisi lähteä ehdolle. Keskustelu ja vihjailut saivat välillä niin naurettavia piirteitä, että minulta tivattiin jopa kirjallista sopimusta siitä, että äänestäisin mahdollisesti edustajistoon päästyäni oman puolueeni edustajien kannan mukaisesti, vaikka en lähtisikään kyseiseltä listalta ehdokkaaksi. Myönnytyksenä olen lupaillut, että lähtisin ehdokkaaksi semisitoutumattomalta listalta, joka tekee…hmm…tiivistä yhteistyötä oman puolueeni opiskelijajärjestön listan kanssa.

En ole ainoa, joka on kokenut edarivaalien lähestymisen ahdistavana. Eräs ystäväni Helsingissä on joutunut ahdistelun kohteeksi Kokoomusnuorten keskustoimistoa myöten. Keskustelun sävyt ovat kuullun mukaan vaihdelleet suostuttelusta suoranaiseen uhkailuun – edustajistovaalit kun ovat kuulemma ennen kaikkea puolueiden vaalit. Toiset tarinat kertovat puolituttujen opiskelukavereiden allekirjoitusten metsästämisestä silloin, kun he ovat heikoimmassa tilassa, eli humalassa. Seuraavana päivänä sitten muistellaan (tai ei) sitä, mitä tulikaan luvattua ja kenelle. Jotkut ystäväni ovat tehneet päätöksen olla lähtemättä puolueemme listoille johtuen juuri aggressiivisesta ”suostuttelusta”.

Ikäviä sävyjä edarivaalit saivat myös Turussa viime keväänä, kun ystäväni Teemu päätti lähteä oman ainejärjestönsä listoilta ehdokkaaksi puolueen listojen sijaan. Ratkaisu oli puhtaasti järkevä – ainejärjestön listalla kun oli huomattavasti enemmän ääniä kerättävänä kuin puolueen listalla olisi koskaan ollut. Opiskelijat kun kerta kaikkiaan vaan äänestävät mieluummin edes näennäisesti sitoutumattomia kanssatovereitaan kuin sitovat ääniään tiettyyn puolueeseen. Henkilökohtaisesti näkisin tärkeimpänä sen, että samanhenkisiä edaattoreita saataisiin läpi mahdollisimman monta välittämättä siitä, miltä listalta ja kenen lihaksilla heistä edaattoreita sitten tuleekaan. Siksi toivonkin, että aggressiivisena ja ahdistavana alkanut ehdokashankinta rauhoittuisi edes sen verran, että puoluettamme edustavan listan ehdokkaille löytyy äänestäjiä vielä seuraavienkin edustajistovaalien jälkeen. Jos asia on hyvä ja tärkeä, meininki iloinen ja reilu, eikä ketään pakoteta käsi selän takana listalle mukaan, hyviä edarivaaliehdokkaita löytyy varmasti.

Love, Sini

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: