Jos se on ongelma, rokota sitä?

Kun olin lukion ensimmäisellä luokalla, meitä tyttöjä houkuteltiin mukaan papilloomavirusrokotetutkimuksiin. Tarkoituksena oli kartoittaa, josko rokotusten kautta tyttöjä voitaisiin suojata ihmisen papilloomavirukselta (HPV), joka altistaa kohdunkaulansyövälle. Turun Sanomat uutisoi, että rokotteesta on todella hyötyä syövän ehkäisemisessä. Tällä hetkellä Suomessa tarkastellaan mahdollisuutta ottaa rokote osaksi kansallista rokotusohjelmaa, ja Syöpäjärjestötkin vaativat tätä kannanotossaan.

Kahdeksan kymmenestä ihmisestä sairastaa elämänsä aikana, usein tietämättään, HPV-infektion. Jotta rokotteesta on oikeasti hyötyä, tulee se ottaa ennen HPV-infektiota. Rokote tulisikin kohdistaa 10-12-vuotiaisiin tyttöihin, jotka eivät ole vielä aloittaneet sukupuolielämäänsä. Kertaluonteinen täydennysrokotus 13-16 vuoden iässä nopeuttaisi rokotuksen vaikutusta väestötasolla. Yhteensä HPV-tyyppejä on satakunta, joista tyypit 16 ja 18 ovat merkittävimpiä solumuutosten ja infektioiden aiheuttajia. Rokotteet, joita tällä hetkellä on kaksi, tehoavat kahdesta neljään eri virustyyppiin. Hintaa rokotteilla on 450-470 euroa. Vaikka Turun Sanomat artikkelissaan julistaakin, että rokote suojaa hyvin kohdunkaulansyövältä, varmoja tuloksia meillä ei vielä ole. Rokotteen vaikutus syöpätilastoihin kun näkyy vasta 20 vuoden kuluttua – puhumattakaan siitä, että altistuminen HPV-tyypeille 16 ja 18 ei aina merkitse sairastumista syöpään.

Itse en ottaisi papilloomavirusrokotetta kansalliseen rokotusohjelmaan. Tehokkain tapa suojautua HPV-tartunnalta sukupuolielämän (miten typerä sana…) alettua on kondomin käyttäminen ja myöhemmällä iällä kohdunkaulansyövän esiasteet löydetään seulonnoissa ja papa-kokeissa käymällä. Jos rokote otettaisiin kansalliseen rokotusohjelmaan, alkaisivatko naiset entistäkin enemmän laiminlyömään papa-testejä? Solumuutokset saadaan noissa testeissä luotettavasti kiiinni, mutta läheskään kaikki naiset eivät niissä säännöllisesti käy. Vaikka rokotteet tehoavatkin tärkeimpiin aiheuttajiin, jää vielä suurin osa papilloomaviruksista torjumatta. Mikä on noiden virustyyppien osuus kohdunkaulansyövän tai muiden syöpien syntymisessä? Puhumattakaan siitä, miten kalliiksi rokotteen ottaminen kansalliseen rokotusohjelmaan tulisi – vaikka tämähän ei tietenkään rokotetta valmistavia yrityksiä häiritsisi ollenkaan. Minusta kansantaloudellisesti ja -terveydellisesti järkevämpää olisikin tiedottaa enemmän seulonnoista ja painottaa naisten oman aktiivisuuden merkittävyyttä. Yksikään rokote kun ei meitä täysin autuaiksi kuitenkaan tee.

Love, Sini

Mainokset

5 ajatusta artikkelista “Jos se on ongelma, rokota sitä?

 1. emminuorgam sanoo:

  Juttuhan vaan on siinä, ettei tuo HPV-tartu ainoastaan sukupuoliyhteydessä eikä siinä silloin mitkään kondomit auta. Eräs gynekologikin oli vähän aikaa sitten todennut ettei kondomilla pysty suojautumaan kondyloomalta. Yritä siinä nyt sitten harrastaa turvaseksiä..

  Mutta niin, kunhan tuon rokotteen hinnat saadaan vähän alaspäin, niin mun mielestä kukin saa lapsensa rokottaa jos siltä tuntuu. Ei tämän mikään etuoikeus tarvitse olla; köyhille sukupuolitauteja tuutin täydeltä! Muaahahahaahahhah!

 2. Sini sanoo:

  Olet aivan oikeassa siinä, että hpv-infektion voi saada myös muita reittejä ja eihän siinä mitkään kondomit auta.

  Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset ostavat ja ottavat noita rokotteita. Olen vaan sitä mieltä, että kansalliseen rokotusohjelmaan on tällä hetkellä jonossa tärkeämpiäkin rokotteita, kuten rotavirusrokote (joka otetaan ohjelmaan syyskuussa 2009) sekä alle 3-vuotiaiden influenssarokote. Olen huolissani siitä, että hpv-rokotteen ottaminen mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan johtaa siihen, että nuoret naiset ja tulevaisuudessa vähän vanhemmatkin viittaavat edelleen kintaalla niille toimille, jotka jo nyt ovat ilmaiseksi kaikkien käytettävissä – seulonnoille ja papa-testeille.

 3. Sini sanoo:

  Niin, ja vielä. Ehkä ennemmin ottaisin rokotteen Kela-korvausten piiriin siten, että kustannukset yksittäisille perheille eivät kasvaisi kohtuuttomiksi.

 4. […] olen ollut iloinen tämän rokotteen saamisesta rokotusohjelmaan (vaikka todettakoon, että vuosia sitten suhtauduin tähän hieman skeptisesti), mutta heräsi minulla kyllä myös kysymys siitä, miksi tämä koskettaa vain […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: