Vapaa sana!

Tänään vietetään sananvapauden päivää. Turun Sanomat ja Helsingin Sanomat uutisoivatkin tänään siitä, miten Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) 74 tuomiota erilaisista ihmisoikeusrikkomuksista viimeisten 15 vuoden aikana. Se on selvästi enemmän kuin muilla Pohjoismailla. Näin sananvapauden päivänä on syytä kiinnittää huomiota erityisesti siihen, että 7 tuomiota – siis lähes kymmenes kaikista – on koskenut juuri sananvapauden rajoittamista. Tuomioiden määrä voi johtua siitä, että siinä missä EIT korostaa sananvapautta ja vapaata tiedonvälitystä, Suomen oikeusistuimet korostavat yksityisyyden suojaa.

Suomessa tilanne on kuitenkin vielä varsin hyvä verrattuna maihin, joissa yksittäiset puolueet, niiden johtajat tai sotilasjuntat hiljentävät oppositiota ja vastustajia hurjalla vauhdilla. Esimerkiksi Myanmarissa (ex-Burma) sotilasjuntta määrää kaikille väärään suuntaan aivastavillekin hurjan pituisia tuomioita. Toisinajattelijat teljetään vankiloihin. Facebookissa on perustettu ryhmä, jossa vaaditaan kiinalaisen journalistin Shi Taon vapauttamista. Tao tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankilaan, kun hän paljasti ”valtiosalaisuuksia” kertoessaan Democracy Forum-verkkosivuilla siitä, miten Kiina rajoittaa tiedotusvälineidensä toimintaa. Ja Kiinassahan näitä tapauksia riittää, sillä se on edelleen eniten toimittajia vanginnut maa. Esimerkiksi vuosina 1999-2002 tuomiota kärsi ainakin 39 toimittajaa. Kiina ja Myanmar ovat kuitenkin vain eräitä esimerkkejä maista, joissa vapausoikeudet ja poliittiset kansalaisoikeudet eivät toteudu. Itse asiassa jos katselee maailmankarttaa, kuten Tompankin blogissaan lainaama Freedom House sen esittää, tilanne sananvapauden suhteen näyttää varsin huolestuttavalta.

Vielä lopuksi, sananvapauden kunniaksi, lempilausahdukseni Voltairelta: ”I detest what you say but will defend to the death your right to say it.” Tämänhetkiset lempikirjailijani Paloheimo & Wiberg sanovat osuvasti, että sananvapaus kuluu vain silloin, kun sitä ei käytetä. Toimikaamme kaikki siis herrojen ohjeen mukaan.

Love, Sini

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: