Greetings from Kela!

Aamu on alkanut oikein loistavasti. Sen lisäksi, että arvostelukykyni on ilmeisen selvästi lähtenyt eilisen päivän aikana kävelemään, Kela muisti minua kirjeellään. Vuonna 2007, kun olen aloittanut työni Helsingissä ja silloin asianmukaisesti peruuttanut kaikki syksyn opintotuet, olen kuitenkin onnistunut nostamaan opintotukea liikaa. Tarkalleen 1367,31 euroa liikaa. Siihen kun laitetaan päälle lainmukainen 15 prosentin korotus, on Kelalla minulta saamisia yhteensä 1572,40 euroa. Splendid!

Keskustelin ystävällisen Kela-neidin kanssa, ja hän kysyi, miksen ollut vapaaehtoisesti palauttanut opintotukiani. Niin, miksen? Lähinnä kai kysymys kuuluu, että mistä olisin tuon 1371,31 euroa silloin maksanut? Siinä se onkin. Opintotuki kattaa etenkin suurissa kaupungeissa juuri ja juuri asumiskulut, tai vaihtoehtoisesti opiskelija jää vielä tuenkin jälkeen miinukselle. Ja nyt puhutaan pelkästä vuokrasta. Tämän lisäksi olisi syytä syödäkin jotain, tai muuten valmistuminen saattaa jäädä haaveeksi. Uskon, että suuri osa opiskelijoista tekee töitä kattaakseen ihan normaaliin elämään uppoavia kulujaan, enkä voi ymmärtää tällaista rankaisevaa asennetta työntekoa kohtaan. Samalla tavalla olen kuitenkin maksanut veroja tuloistani kuin kaikki muutkin – vuonna 2007 tarkalleen 2124,57 euroa.

Huutavin vääryys, mikä suomalaisesta yhteiskunnasta nähdäkseni löytyy, on se, että elämäntapatyöttömistä ja työkyvyttömyytensä itse aiheuttaneista pidetään täällä parempaa huolta kuin niistä, jotka opiskelevat tehdäkseen itsestään ammattilaisia – jonkun on huomennakin maksettava veroja edellä mainittujen ryhmien elämisen kustantamiseksi! Yksin asuvan ihmisen toimeentulotuki on 417,45 euroa kuukaudessa sen lisäksi, että hänen vuokransa katetaan kokonaan verotuloista. Opiskelijan opintoraha on 298 euroa ja asumislisä enintään 201,60 euroa välittämättä vuokran suuruudesta. Opiskelijaa tuetaan siis huimat 499,60 euroa, josta jää verojen jälkeen (kyllä, opiskelijat maksavat tuestaan veroja) käteen 449,64 euroa kuukaudessa. Tämän päälle on lupa tienata 650 euroa kuukaudessa ennen kuin opintotukea rokotetaan. Enemmänkin toki saa tienata, mutta sen jälkeen on turha Kelalta pyytää enää mitään. Tämä johtaa usein siihen, että tulojaan tarkasti laskevat kieltäytyvät loppuvuoden puolella lyhyistä pätkätöistä, sijaisuuksista ja sivutoimista. Ei kannata tehdä töitä, elleivät tulot ole niin suuret, että niillä saa katettua tuon 449,64 euron aukon sen jälkeen, kun ei ole tulojensa takia enää oikeutettu saamaan opintotukea.

Huvittavaa (nauran tälle ihan just, varmaan huomenna) tässä on se, että jos vapaan tulon määrä olisi minulle laskettu tämän vuoden tulorajoilla, olisin jäänyt Kelalle velkaa reilut sata euroa. Reilut sata euroa, kun nyt se summa on noin 15-kertainen. Kai pitäisi olla tyytyväinen, että nyt minulle on ihan sallittua tienata 145 euroa enemmän kuukaudessa kuin tuolloin vuonna 2007. Toivon kuitenkin, että minun lasten ei tarvitse tulojaan tarkkaan laskeskella, kun he aloittavat korkeakouluopintonsa. Tulorajat pitäisi opintotuen kohdalta poistaa kokonaan. Onhan kuitenkin niin, Tuomas Nurmelaa lainatakseni, että työn tekemisen täytyy aina olla sen arvoista.

Love, Sini

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Greetings from Kela!

 1. Emmi sanoo:

  No niinkuin jo sanoin, ei tunnu kovin järkevältä myöskään se, että nostin opintolainan jolla maksoin sen 1800€ takaisin. Hieno tämä nykyinen järjestelmä.

  Pitäisi kai alkaa työttömäksi.

 2. Being Jaakko Karankoski sanoo:

  Juu mut Kelalla ollaan todella kohteliaita. Jokaisessa kirjeessä Teititellään.
  Hyvä huomio Emmillä!
  That’s why you take student loans, take individual loans from a bank and pay it to the covernment.
  Mut sitten voit olla 20 vuotta varaton ja Kela maksaa lainan takaajana sen pankille?!?!?!?!
  …maa on kiertänyt auringon ja vuosi alkaa alusta…

 3. satunnainen seurailija sanoo:

  Opintolainan ottaminenhan on pelkästään järkevää veroedun takia. Verotuksessa kun saa vähentää korot sekä määräajassa valmistumisen jälkeen vielä aimo osan lainasummastakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: