Loma loppui!

Ihanaa. Sen huomaa heti, kun erinäiset valtion työryhmät, poliitikot ja puolueet alkavat herätä joulu-untensa jälkeen. Helsingin Sanomien mukaan päihdeäidit halutaan pakkohoitoon, Risikko haluaa etnisistä ja uskonnollisista syistä johtuvat leikkaukset laskutettaviksi vanhemmilta ja Vapaavuori esittää työttömyystakuuta asuntolainoihin. Näin joululoman jälkeen on toki ymmärrettävää, että aina kaikki ajatukset eivät voi osua kohdalleen, joten lipsahdukset sallittakoon.

On ihan hienoa, että päihteitä väärinkäyttävien äitien olemassaoloon on herätty nyt, kun ongelma on ollut olemassa vasta noin muutaman vuosikymmenen ajan. Suomessa syntyy vuosittain noin 600 lasta, jotka ovat altistuneet päihteille kohdussa ollessaan. Arvioiden mukaan 3-6 % raskaana olevista äideistä käyttää alkoholia yli riskirajan, vaikka pienempikin määrä alkoholia riittää sikiön vaurioittamiseen. Kun tähän lisätään vielä huumeriippuvaiset äidit, on lastaan jo ennen syntymää vahingoittavien naisten luku hieman suurempi. Jo nyt raskaana oleville, päihdeongelmaisille naisille tarjotaan mahdollisuutta esimerkiksi korvaushoitoon. Ongelma on tällä hetkellä kuitenkin enemmän siinä, että etenkin suurissa kaupungeissa hoitopaikkoja on huomattavasti vähemmän kuin hoitoon halukkaita. Tämän pitäisi olla mielestäni signaali siitä, että ennen erilaisten pakkojen asettamista tulisi huolehtia siitä, että resurssit ovat kunnossa.

Ymmärrän Risikon näkemyksen siitä, että esimerkiksi poikien ympärileikkausten kohdalla – kun syy leikkaukseen on usein juuri uskonnollinen ja/tai kulttuurinen – laskun leikkauksesta tulisi päätyä vanhemmille. Ongelmalliseksi tämä näkemys muuttuu kuitenkin niiden perheiden kohdalla, joissa ei ole varaa maksaa sairaalalaskuja. Kun kyseessä on useita tuhansia vuosia vanha etninen tapa, on mielestäni epätodennäköistä, että ympärileikkaus jätettäisiin väliin. Huoleni onkin, että rupeavatko erilaiset puoskarit hoitamaan näitä leikkauksia valvomattomissa olosuhteissa? Kun juutalaisia on Suomessa tilastojen mukaan vuonna 2006 ollut noin 1300 kappaletta, ei voida puhua kovinkaan merkittävästä väestönosasta, joka näitä erityispalveluita tarvitsee. Etenkin, kun todennäköisyyksien mukaan vain noin puolet tuostakin määrästä on miehiä.

Pankit tarjoavat jo nyt maksullisia vaihtoehtoja, joilla voi turvata lainanmaksunsa mahdollisen työttömyyden varalle. Voisin kuvitella, että kun Vapaavuoren tuore ja osaltaan mainiokin, lähinnä asuntokauppaa elvyttävä esitys työttömyystakuusta koskisi ainoastaan vuosina 2009 ja 2010 otettuja asuntolainoja, ihmiset alkaisivat nillittämään siitä, että a) miksei kaikille? ja b) miksi minun pitäisi veroistani maksaa jonkun asuntolainan korkoja? Vaikka en erityisesti kannatakaan mitä erilaisimpia verovähennysmahdollisuuksia nykyisen verotusjärjestelmän ollessa jo ihan riittävän hankala normaalin ihmisen ymmärtää, tekisin ennemmin pankkien lainaturvien ottamisesta verovähennyskelpoisen. Vaikka käytännössä tässä tapauksessa lainaturvan ottaminen pienentäisi hiukan valtion verokassaa, on ajatus tästä tietämättömille ihmisille helpompi myydä, koska vastuu lainaturvasta jää joka tapauksessa itselle eikä valtiolle.

Päivän paras poliitikko onkin mielestäni Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka, joka on antanut Urpilaisen verkkosukkahousukuvista asiallisen kommentin. Ihan oikeassa olet, Sirpa. Saisivat siellä Demareissa hoitaa ensin poliittisen ulosantinsa kuntoon ennen kuin esiintyvät antavissa kuvissa.

Love, Sini

5 ajatusta artikkelista “Loma loppui!

 1. wiza sanoo:

  On taas asia erikseen että pitäisikö edes sallia lasten silpominen uskonnollisista syistä…

 2. Sini sanoo:

  Mm, toki näinkin voi ajatella. Realiteetti on nyt kuitenkin se, että tuo vanha, etninen uskontoon liittyvä tapa tuskin katoaa maan päältä ihan lähiaikoina. Meidän ei myöskään pitäisi sitä tästä meidän postmodernista vapauden ja vastuun yhteiskuntakäsityksestämme käsin vaatia.

 3. wiza sanoo:

  Vapaus kuuluu täysivaltaisille kansalaisille joilla pitääkin olla oikeus silpoa itseään mikäli tahtovat. Kyse on vajaavaltaisista yksilöistä joilla ei ole täyttä päätäntävaltaa omista asioistaan ja yhteiskunta kollektiivisesti suojelee näitä väkivallalta(myöskin vanhempien).

 4. Emmi sanoo:

  Täysin off the topic:

  Tää olis 22-vuotias tyttö, jolla on asiaa ja (valitettavasti) loppumaton halu vaikuttaa ja sanoa ääneen. Kova yritys tulla isona joksikin, yrittänyttä ei yleensä laiteta. Joskus kuitenkin.

  Eiks sua loppujen lopuksi laiteta aika usein?

 5. Sini sanoo:

  HAHA! No ne nyt oli niitä aikoja ennen viime huhtikuuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: